Excursie in Muntii Apuseni- Cheile Intregalde si Piatra Cetii

Excursie in Muntii Apuseni- Cheile Intregalde si Piatra Cetii

Doi in unu: Cheile Intregalde si Piatra Cetii , Munții Apuseni

Vino cu noi să faci mișcare în aer liber și să descoperi zone necunoscute ale Munților Apuseni!

Vom vizita două rezervații naturale deosebite, aflate pe un masiv calcaros.
Excursiile noastre se adresează celor care doresc să parcurgă trasee în natură, în grup, pentru a cunoaște oameni pasionați de drumeții și natură. Nu facem performanță, ne calculăm traseele astfel încât să avem timp să savurăm peisajele, traseul parcurs și să avem timp să adminrăm natura.

Cheile Întregalde reprezintă o rezervație naturală cu specii deosebite de plante și animale și cu un peisaj care îți taie răsuflarea.

Piatra Cetii constituie de asemenea un obiectiv turistic spectaculos datorită detaşării sale ca înălţime faţă de culmile din jur. Cel mai înalt punct al masivului este Vârful Piatra Cetii- 1233 m.

În ambele rezervații naturale vom avea ocazia să identificăm specii de plante rare, să le descoperim habitatul lor. Vom identifica de asemena cîteva specii de plante medicinale și aromatice.

De asemenea, așa cum ne-am obișnuit în ultimul timp, vom continua lucrul cu harta, pe aplicații de mobil!

Nu în ultimul rînd ne vom distra și ne vom face noi prieteni!

Pentru că obiectivul nostru principal este siguranța ta, grupul va fi îndrumat de către Dan Moisa, ghid de turism, specialist în protecția mediului și cu o experiență de peste 30 ani în drumeții montane.

 

DATA:

Sâmbătă 22 iulie 2017 ora 07.00- 21.00

Număr participanți: 48 persoane

Oferta include transport cu autobuzul și ghid turistic pe toată perioada excursiei.

 

CONTRIBUȚIA TA: 90 lei

Dacă dorești să îți asiguri transportul pe cont propriu te poți alătura grupului pe Valea Galzii, în acest caz contribuția ta fiind de 50 lei.

 

OBIECTIVE:

-Rezervația naturală Cheile Întregalde

-Masivul calcaros Piatra Cetii, declarat rezervație naturală

-satul de munte Tecșești, sutuat la 1000m altitudine

-gospodăria tradițională a familiei Petric din Tecșești

-Cheile Galdei, rezervație naturală

-Valea Galdei

 

LOC DE PLECARE:

Plecarea va avea loc din Cluj-Napoca, strada A. Iancu nr. 80, din fața Liceului G. Cosbuc.

 

REZERVAREA:

-se face numai pe adresa de e-mail clubapuseni@gmail.com și devine efectivă în momentul efectuării plății.

Data limită de înscriere: 21 iulie 2017

Mesajul de înscriere trebuie să conțină obligatoriu numele, prenumele, un telefon de contact, adresa din CI, seria și nr CI și opțional un cont de Facebook.

După primirea e-mailului de confirmare veți obține toate datele necesare efectuării plății în maxim 48 ore.
Rezervarea locurilor se va face în ordinea achitarii contribuției de participare.
Suma depusă nu se returnează indiferent de motiv.

Nu se iau în considerare mesajele trimise pe Facebook sau telefon, pentru orice comunicare vă rugăm să folosiți adresa de e-mail clubapuseni@gmail.com!

Informațiile ulterioare referitoare la excursie vor fi postate exclusiv pe pagina de Facebook a Clubului Montan Apuseni. Vă rugăm să dați Join la eveniment, pentru a fi la curent cu ultimele noutăți postate!

Organizatorii își rezervă dreptul de a modifica traseul propus, în funcție de starea vremii și de situația de la fața locului.

Excursia va avea loc indiferent de vreme deoarece vom fi pregătiți cu echipamentul necesar. Vă rugăm să aveți în vedere că mergem în zonă de munte și se pot produce averse de ploaie chiar dacă prognoza meteo nu specifică acest lucru.

În cazul anulării evenimentului din motive de forță majoră organizatorii vor returna integral sumele plătite în maxim 2 zile lucrătoare.

La plecarea în excursie participanții vor semna un contract în care sunt specificate și obligațiile participantului referitoare la parcurgerea traseului. Vă rugăm să aveți în vedere că vom parcurge trasee montane în care trebuie să respectați regulile prezentate și să vă asumați răsunderea pentru acțiunile întreprinse.

Persoanele înscrise declară că participă pe proprie răspundere la această activitate și că vor respecta întocmai indicațiile organizatorilor. Drumeția montană este o activitate se desfășoară în natură și care este supusă unor riscuri naturale (meteo, tectonice, faună, vegetație). Prin urmare există un anumit nivel de pericol obiectiv de accidentare care nu poate fi prevenit sau redus la zero de către organizatori. Participanții sunt supuși unor riscuri pe care trebuie să și le asume și pentru a căror reducere trebuie să conlucreze atât cu organizatorii cât și cu ceilalți participanți.

În zonă nu există posibilitatea de aprovizionare cu alimente, așa că va trebui să aveți pregătit de acasă pachetul cu masa de prânz, pe care o vom servi pe traseu.

Organizatorii sunt pregătiți să ofere prim-ajutor în caz de nevoie și au asupra lor trusa medicală.
Efectuarea plății constituie acceptarea condițiilor și termenilor ofertei.

 

TRANSPORTUL se va face cu un autocar Mercedes.

 

CONTACT:

Ghid: Dan Moisa, tel. 0744 776393, cu peste 25 ani experiență în drumețiile montane.

e-mail: clubapuseni@gmail.com

web: clubapuseni.ro, facebook: Clubul Montan Apuseni.

 

DIFICULTATEA TRASEULUI: mediu-dificil.

Vom parcurge un traseu de aproximativ 7-8 ore, pe dealuri, pe creste și pe poteci prin pădure cu o diferență de nivel de 900m urcare și 1000m coborâre. Chiar dacă traseul este scurt comparativ cu alte trasee parcurse, dificultatea constă în diferența de nivel parcursă, de 1000m!

 

ECHIPAMENT OBLIGATORIU:

-rucsac mic, bocanci cu talpă groasă (de munte), pulover căduros, haină impermeabilă de ploaie/pelerină, bască de soare, pantaloni de munte-preferabil (pe cât posibil fără blugi, care rețin apa), bidon de apă.

Vă rugăm să aveți asupra voastă cel puțin 2 litri de apă!

Vă ruăm să vă aduceți mâncarea de acasă deoarece mergem într-o zonă de munte fără magazine sau alte posibilități de aprovizionare!

 

ECHIPAMENT FACULTATIV:

băț de munte
-pachet cu haine de rezervă (rămâne la autocar): încălțăminte de rezervă (adidași, sandale), pantaloni de rezervă, tricou de rezervă- în caz de ploaie

-ochelari de soare

-cremă de protecție solară

-soluție de protecție contra căpușelor și altor insecte.

 

DESCRIEREA TRASEULUI:

Vom pleca din Cheile Întregalde, situate la altitudinea de 460m, cunoscute ca fiind locul unde crește floarea de colț- floarea reginei la cea mai joasă altitudine din țară. Cu puțin noroc vom putea identifica această floare deosebită!

Vom identifica aici un amestec interesant de specii meditaraneene cu specii subpolare și alpine. Cheile sunt sculptate în calcare și au o diferență de nivel față de cursul apei de peste 600m.

Vom parcurge o parte a versantului drept iar apoi vom urca spre Piatra Cetii pe versantul stâng, pe un urcuș susținut care ne ca scoate deasupra cheilor. De aici avem un peisaj deosebit asdupra zonei sudice a Trascăului!

Vom merge în continuare pe Muntele Cetii iar apoi vom ajunge în satul de munte Tecșești, un sat răsfirat, pitoresc. Vom lua pauza de masă în gospodăria tradițională a familiei Petric, unde gazdele noastre primitoare ne vor arăta animalele din gospodărie: găini, vite, iepuri, câini și pisici. Vom avea posibilitate să achiziționăm si produse locale: caș de vacă și unt de casă.

După aceea vom începe urcușul pe Piatra Cetii, pe o potecă abruptă prin pădure, apoi pe stânci. Piatra Cetii este o peisagistică complexă, constituită dintr-un relief pitoresc, în cea mai mare parte reprezentat de creste, abrupturi, tancuri si stâncării. Se remarcă printr-o mare diversitate floristică, adăpostind o serie de endemisme şi plante aflate pe lista roşie a plantelor superioare din România ca specii care necesită ocrotire. Vom vedea o mulțime de specii alpine și vom ajunge la Avenul din Piatra Cetii, o cavitate situată pe creasta muntelui. Apoi vom urca pe cel mai înalt vârf, Piatra Cetii-1233m de unde vom admira peisajele asupra Apusenilor și a Văii Mureșului! De aici începem o coborâre lungă, destul de abruptă care ne va duce în partea estică a masivului, în satul Răicani. După o plimbare pe pajiștile satului vom parcurge ultima proțiune a traseului, prin pădure, în coborâre, care ne ca duce la Poana Galdei, de unde ne va prelua autocarul.

Ghidul acestei excursii, Dan Moisa, este specialist în Știința Mediului, cu Master în Gestiunea și Protecția Mediului, cu peste 15 proiecte derulate în cadrul Clubului Montan Apuseni, din care 12 ca și coordonator de proiect. Începând din anul 2006 este și ghid de turism, realizând o mulțime de excursii în natură atat pentru turiștii străini cât si pentru turiștii români. În perioada 2005-2010 a fost custode a 3 rezervații naturale din Trascău, având ocazia să pună în practică cele învățate. Pe lângă aceste activități, experiența de peste 30 ani umblați pe munte îi permite să vă ducă în siguranță pe munte și să vă arate multe locuri neumblate din Carpați.

Clubul Montan Apuseni este o asociație care promovează dezvoltarea durabilă în Apuseni prin promovarea turismului responsabil.

Donațiile obținute din aceste activități vor fi folosite pentru dezvoltarea activităților clubului și a Bazei Ecologice a clubului situată în satul Cheia, Cheile Rîmețului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *