Expediție pe Vf. Ararat 5137m
Expediție Ararat 2022 alături de Club Montan Apuseni
Ararat este un munte legendar, situat în estul extrem al Turciei lângă granița cu Iran și Armenia
Deși situat într-o zonă aridă și foarte călduroasă (vara), vârful este în permanență acoperit de ghețar.
Pe vârful Ararat 5137m mai fusese Alex în 2018, de unde s-a întors cu imaginea unor locuri deosebite, dar și cu sentimentul ca e musai să revină. Și, de ce nu, să organizeze o expediție pentru un un grup mai numeros.
Pandemia ne-a pus bețe-n roate, însă până la urmă ne-am planificat aceasta activitate pentru anul 2022. Logistic vorbind, ar fi destul de greu sau chiar imposibil să organizăm o astfel de expediție fără suport local. Prin urmare am apelat la aceeași agenție din 2018, ai căror proprietari sunt niște oameni extraordinari!
Un aspect la care am ținut a fost sa extindem puțin șederea înafara ascensiunii propriu-zise, pentru a vizita câteva obiective locale și a descoperi această zonă, total diferită de ceea ce avem la noi în România.
Până la data plecarii am avut ceva emoții, deoarece compania aeriană ne-a modificat zborurile în câteva rânduri. Ne-am ajustat și noi programul și am pornit la drum într-o vineri, pe ruta Cluj – Istanbul – Van.
Primele două zile în Turcia au fost mai lejere. Am vizitat câteva obiective turistice dar am făcut și o drumeție ușoară până la aproape 3000m, pentru aclimatizare. Cazarea a fost la hotel, unde am beneficiat de condiții foarte bune.
Expediția
A sosit și momentul să părăsim confortul hotelului și să începem ascensiunea pe Ararat. Cu bagajele pregătite, am fost transportați cu un minivan până în satul Cevirme, la cota 2200m. Aici bagajele mari au fost puse pe cai, iar noi am pornit pe jos, însoțiți de 2 ghizi locali, până în Camp 1 – 3200m.
Traseul a durat cam 3 ore, gașca fiind aprigă și foarte bine pregătită fizic. Aspect recunoscut imediat și de către ghizii kurzi.
În Camp 1 am fost întâmpinați cu masa pregătită (pepene proaspăt, alune, dulciuri, ceai și cafea). Ne-am instalat în corturile de 2 persoane, după care programul a fost liber: relaxare, spălat la butoi, povești, poze & socializare.
Ziua 2 pe munte a însemnat o nouă tură de aclimatizare. Din Camp 1 am pornit echipați lejer și într-un ritm foarte lent (impus de ghizi) până la cota 4050m. Deja altitudinea se făcea simțită, unii dintre noi acuzând dureri de cap, somnolență sau ușori stări de amețeală. Efecte absolut normale pentru noi. După revenirea în Camp 1 starea de bine s-a reinstalat, mai ales după o cină copioasa pregătită de bucătarul nostru.
În Ziua 3 ne-am strâns toate bagajele și am pornit spre Camp 2 – 4200m, unde urma să ne petrecem a 3a și ultima noapte pe munte. Bagajele mari au mers pe cai, iar noi am avut în spate doar rucsăcei cu lichide și un snack. Traseul a durat undeva la 4 ore, urcare continuă prin praf și soare, deloc plăcut. Desi eram la peste 3500m, căldura ne sufoca. Am ajuns mai mult sau mai puțin istoviți în Camp2, unde ne așteptau corturile și masa gata pregătite.
Am încercat sa ne odihnim însă nu prea am reușit. Ne dădeam pulsoximetrul de la unul la altul. Oxigenul varia de la caz la caz, între 74% și 92%.
Ziua 4 – ziua de vârf și probabil cea mai lungă și istovitoarea ever pentru mulți dintre noi. Ceasul a sunat la ora 1 dar mai mult ca sigur majoritatea erau treji deja: emoțiile vârfului. La ora 2 echipa era deja pe traseu iar la ora 6 grupul a ajuns pe vârful Ararat. Vânt puternic, însă senin și vizibilitate maximă.
Au urmat coborâri succesive în Camp 2, iar mai apoi Camp 1. După care o nouă coborâre până la microbuz și transfer la hotel. Așadar am avut parte de urcare 4200m – 5137m după care o coborâre până la 2200. În aceeași zi! O reușită grozavă și un efort fizic imens. Felicitări tuturor!
Pe întreaga ședere la munte am avut bucătar propriu și cort special de luat masa. Cinele au fost delicioase, cu mâncare caldă gătită. Ceai, apă și cafea la discreție. Cazarea la cort a fost în condiții foarte bune. Maximum 2 persoane, iar saltele și izoprene ne-au fost oferite.
Un video cu expediția poate fi văzut aici
La final
Ultimele zile în zonă le-am petrecut relaxându-ne fie la spa, la shopping sau la terasa cu un ceai în față. Am vizitat și Fish Lake unde am savurat păstrăv proaspăt delicios. Unii chiar 2 porții!
Zborul retur Van – Istanbul – Cluj a decurs fără întârzieri, ba colegul nostru francez a fost, din nou, upgradat la business class 🙂
Mulțumim tuturor pentru participare, pentru efortul extraordinar și pentru ca am format o gașcă tare faină, plină de haz!
Ca și încheiere, vă lăsăm câteva impresii ale unui participant:
“O experienta inedita la 5137m. M-am pregatit fizic sa pot urca, dar psihic nu te poți pregăti…trebuie sa fii acolo, e extenuant lipsa de oxigen, iar raul de inaltime e prezent, am vrut sa renunt de cel puțin 10 ori, dar si cand nu mai poti…mai poti un pic.Si asa am ajuns pana in varf. În rest un concediu super, cu un grup minunat și organizatori și mai minunati, care au facut totul posibil sa vin acasa plina de amintiri placute si ….rupta de oboseala :))) Dar oboseala trece, amintirile raman.”