Clubul Montan Apuseni

sigla clubul montan apuseni 2021

ECHIPA

Ne străduim să vă oferim excursii de neuitat și să vă împărtășim din experiența noastră pe munte, aceata însemnând trasee de drumeție, explicații științifice despre zonă- geografie, geologie, biologie și nu în ultimul rând un mod de abordare a excursiilor în natură ca un mod de viață.

Găsești distracție și rigurozitate în același timp, astfel încât drumeția la munte să fie pentru tine o relaxare în siguranță!

Ne străduim zi de zi să ne perfecționăm atât din punct de vedere profesional precum și din punct de vedere al relațiilor interumane și atunci când greșim încercăm să ne corectăm.

Dan Moisa

dan moisa

ghid de turism- membru fondator

Salut, sunt Dan Moisa și te invit la munte să descoperim împreună natura!
Sunt mebru fondator al Clubului Montan Apuseni (din anul 1997) și umblu de peste 30 de ani în munți în căutarea naturii neatinse!
Între timp am studiat și Știința Mediului, pentru a cunoaște mai bine tainele naturii. Am umblat cu trenul și am dormit în cort pentru a cunoaște munții noștri. Am scris și implementat proiecte de mediu și de promovare turistică și am fost custode la 3 rezervații naturale. După aceea am fost și prin străinătate, prin Alpi, prin Tatra și Dolomiți. În timpul liber am mai umblat și prin peșteri. Am obținut calficarea de ghid de turism și de peste 14 ani mă ocup de asta. Îmi place să duc oamenii la munte să le arăt frumusețile naturii! Îmi plac locurile neatinse din munți, cu lacuri și ape cristaline, acolo unde ATV-ul nu ajunge! Te invit să vii alături de noi să îți descoperi țara! Hai la munte!

Alex Dorolti

alex dorolți

ghid montan

Cu peste 15 ani experiență montană atât în țară cât și în străinătate (Alpi, Caucaz, Atlas, Tatra), membru al Clubului Montan Apuseni și al Clubului Alpin Roman filiala Cluj, este ghid montan atestat de Ministerul Turismului (nr. legitimație 6724/25.09.2019). Dintre expeditile in strainatate, mentionam Toubkal 4.167 m, Kazbek 5.033 m, Ararat 5.137 m, Mont Blanc 4.808 m. Alex este pasionat și de via ferrata, organizând frecvent astfel de activități în Dolomiți (Italia), Cheile Turzii, Defileul Crișului sau Cheile Bicazului.

DESPRE DRUMEȚIILE ORGANIZATE

Vrem să oferim excursii deosebite unor oameni deosebiți!

Cu multă experiență pe munte și în natură dorim să îți oferim în primul rând siguranță! Noi nu ne aventurăm pe trasee care ar putea fi periculoase, doar de dragul aventurii!  Chiar dacă parcurgerea unor astfel de trasee pare periculoasă, vom lua toate măsurile ca tu să te simți în siguranță.

Dorim ca prin aceste drumeții să aveți posibilitatea să cunoașteți alți oameni pasionați de natură, de drumeții.

Încercăm ca în excursiile noastre să vă oferim atât informații despre geografia zonei dar și despre istoria locurilor pe care le vizităm.

Promovăm mersul pe jos, în natură, în detrimentul mersului cu autocarul pe distanțe lungi și a dormitului la hoteluri scumpe.

Dorim să dormim în comunitățile locale pe care le vizităm, chiar dacă asta presupune mai puțin confort pe perioade scurte. Încercăm să sprijinim dezvoltarea comunităților pe care le vizităm și de aceea le respectăm tradițiile și cultura: ne place să mergem prin sate, să discutăm cu localnicii și să le cunoaștem valorile lor, să le vizităm casele și să le cunoaștem obiceiurile.

În orice locație ne-am afla încercăm să cumpărăm produse locale.

Pe traseele parcurse păstrăm totul neatins, nu lăsăm nimic în urma trecerii noastre.

Vă propunem să vizităm multe locuri mai puțin cunoscute, speciale din punctul de vedere al bio-diversității întîlnite: rezervații naturale izolate, cu o mulțime de specii de plante și animale rare și protejate!

Continuăm ceea ce am început de-a lungul anilor, să creem un grup de iubitori de munte, de natură care să petreacă împreună clipe de neuitat, în natură!

Noi nu facem competiție, nu doborîm recorduri, ne mulțumim cu ceea ce sîntem azi și ne străduim să fim mai buni mîine!

Vă invităm cu drag să ne cunoașteți și să petrecem clipe deosebite împreună, pe munte!

Noi nu vă ducem în excursii, noi mergem la munte!

PUȚINĂ ISTORIE

Plănuit cu mulţi ani înainte, Clubul Montan Apuseni se apropie de 25 de ani de activitate. Scopul iniţial era de a face ceva practic pentru protecţia mediului, în special în zona Cheilor Râmeţului (Munţii Apuseni) şi de a cunoaşte munţii prin excursii şi tabere.

Asociaţia „Clubul Montan Apuseni” a fost fondată în 1997 în Cluj Napoca de către un grup de entuziaşti iubitori de natură. În prezent în club sunt înscrişi 50 membri, din care 20 participă la întalnirile săptămânale şi iau parte cu regularitate la activităţile de birou şi din teren.

Fondată de către foşti angajaţi ai Regionalei de Căi Ferate Cluj, asociaţia s-a numit Asociaţia de Turism Montan Feroviarul, iar din anul 2004 ne-am schimbat numele în Clubul Montan Apuseni.

Între timp ne-am diversificat activităţile, astfel că acum suntem preocupaţi de promovarea tradiţiilor locale şi a turismului responsabil în Munţii Apuseni.

În perioada 2005-2010 am fost custozii a 3 rezervaţii naturale din Munţii Apuseni (Munţii Trascău) şi am desfăşurat proiecte de cercetarea a biodiverităţii, de educaţie ecologică şi de promovare turistică a zonei.

 

MISIUNEA Clubului Montan Apuseni este de a proteja şi conserva speciile sălbatice periclitate, pentru generaţiile prezente şi viitoare, prin implementarea unor programe de dezvoltare durabilă în parteneriat cu comunităţile locale.

SCOPURILE noastre sunt de a creşte gradul de conştientizare a problemelor de mediu şi de a oferi educaţie, în natură despre natură, pentru generaţiile tinere.

În periaoda 2004-2010 am desfăşurăm un parteneriat cu Facultatea de Ştiinţa Mediului Cluj-Napoca (UBB), iar din 2008 un parteneriat cu Facultatea de Geografie.

Din 1998 am obţinut dreptul de a folosi clădirea vechii şcoli din Cheia, un sat din comuna Rîmeţ, judeţul Alba. Arealul Rîmeţ este o destinaţie bine cunoscută turiştilor în aval de Cheile Rîmeţului şi este un nume generic pentru partea centrală a Munţilor Trascău, o regiune importantă pentru ariile naturale protejate care aparţin din punct de vedere administrativ comunelor Întregalde, Rîmeţ şi Ponor. Clădirea este situată în avalul Cheilor Rîmeţului şi în prezent este organizat ca bază de teren a clubului şi ca Centru de Supraveghere Ecologică pentru 11 dintre rezervaţiile naturale existente în zonă, în special pentru Piatra Cetii, Cheile Tecşeştilor şi Poienile cu narcise de la Tecşeşti.

În perioada 2005-2010 am fost custozi a 3 rezervaţii naturale din Munţii Trascău: Piatra Cetii, Cheile Tecşeştilor şi Poienile cu Narcise de la Tecşeşti. În anul 2010 cele 3 rezervaţii au fost înglobate în situl Natura 2000 Trascău, preluat în custodie de Grupul de Acţiune Locală “Muntele Mare, Trascău şi Munţii Metaliferi” ai cărui membrii suntem şi noi din decembrie 2010.

În urma proiectelor derulate am obţinut identificarea habitatelor şi a speciilor de plante din cele 3 rezervaţii naturale, identificarea lepidopterelor, a cerambicidelor şi a herpetofaunei şi am creat o hartă GIS cu dispunerea acestor elemente.

Activitatea Clubului în dezvoltarea proiectelor şi echipa organizaţiei, pregătită să coordoneze activităţi şi să administreze fonduri necesare activităţilor concrete, a mobilizat oameni de ştiinţă, prieteni ai naturii, membrii ai comunităţilor locale şi turişti. În aceste proiecte au participat activ 120 de membri ai Clubului Montan Apuseni, ai Clubului Kogaion din Orăştie, ai Asiciaţie pentru Tineret Adeona Cluj-Napoca şi ai Fundaţiei Potaissa din Turda precum şi 50 de voluntari. Informaţiile au fost diseminate prin broşuri de informare adresate turiştilor şi comunităţilor locale (tiraj total 4.000 exemplare) şi pot fi accesate permanent pe site-ul web al organizaţiei www.clubapuseni.ro.

În proiectele derulate am mai colaborat cu Asociaţia de Ecoturism din România, Asociaţia de Turism pentru Tineret Adeona, Asociaţia Lumea Verde Cluj-Napoca, Asociaţia Ecouri Verzi, Asociaţia Rangerilor şi Custozilor din România, Clubul Ecologic Transilvania, Societatea Naţională de Speologie, Clubul de Ecologie şi Turism Montan Albamont Alba-Iulia, Serviciul Salvamont al Consiliului Judeţean Alba, Asociaţia Trascău Corp Zlatna, Asociaţia Herpetologică Română, Societatea Lepidopterologică Română, Clubul de Turism Montan Kogaion Orăştie, Grupul Milvus Tg. Mureş şi Societatea Ornitologică Română.

Expertiza relevantă: membrii organizaţiei sunt ecologi, biologi, geografi, informaticieni precum şi şase agenţi-ghizi naţionali de turism şi 20 studenti la Facultăţile de Geografie şi Ştiinţa Mediului. De asemenea profilul organizatiei a facut ca in decursul timpului sa adune membri cu o bogată experienţă in parcurgerea zonelor montane, a rezervaţiilor şi parcurilor naturale din România şi Europa.

Începând cu anul 2006 am organizat tururi ghidate în Munții Apuseni pentru persoanele interesate de biodiversitatea munților, acestea adresându-se în special străinilor.

Din Anul 2012 am început organizarea de drumeții pentru grupuri mici iar din 2015 am lărgit numnărul de participanți la activitățile noastre prin promovarea unor drumeții care să promoveze valorile naturale și antropice ale Munților Apuseni și ale Transilvaniei, ca mod de dezvoltare sustenabilă a acestei zone.

Mai multe detalii sunt pe pagina cu Activități și proiecte.

Verified by MonsterInsights