Despre noi

Invitaţie în natură!

Dacă îţi place natura şi muntele şi doreşti să cunoşti mai bine tainele ascunse ale naturii, atunci te invităm să ne cunoşti !

Plănuit cu mulţi ani înainte, Clubul Montan Apuseni a împlinit 18 ani de activitate. Scopul iniţial era de a face ceva practic pentru protecţia mediului, în special în zona Cheilor Râmeţului (Munţii Apuseni) şi de a cunoaşte munţii prin excursii şi tabere.
Între timp ne-am diversificat activităţile, astfel că acum suntem preocupaţi de promovarea tradiţiilor locale şi a turismului responsabil în Munţii Apuseni.

În perioada 2005-2010 am fost custozii a 3 rezervaţii naturale din Munţii Apuseni (Munţii Trascău) şi am desfăşurat proiecte de cercetarea a biodiverităţii, de educaţie ecologică şi de promovare turistică a zonei.

Dacă doreşti să îţi faci noi prieteni, să cunoşti natura şi muntele, indiferent de anotimp, te invităm alături de noi!
Nu contează ce pregătire ai, alături de noi vei putea face ceea ce îţi place!

Prezentarea activităţilor Clubului Montan Apuseni

 

Asociaţia „Clubul Montan Apuseni” a fost fondată în 1997 în Cluj Napoca, capitala culturală a Transilvaniei, România, de către un grup de entuziaşti iubitori de natură. În prezent în club sunt înscrişi 50 membri, din care 20 participă la întalnirile săptămânale şi iau parte cu regularitate la activităţile de birou şi din teren.

Fondată de către foşti angajaţi ai Regionalei de Căi Ferate Cluj, asociaţia s-a numit Asociaţia de Turism Montan Feroviarul, iar din anul 2004 ne-am schimbat numele în Clubul Montan Apuseni.

Misiunea Clubului Montan Apuseni este de a proteja şi conserva speciile sălbatice periclitate, pentru generaţiile prezente şi viitoare, prin implementarea unor programe de dezvoltare durabilă în parteneriat cu comunităţile locale.

 

Scopurile noastre sunt de a creşte gradul de conştientizare a problemelor de mediu şi de a oferi educaţie, în natură despre natură, pentru generaţiile tinere.

 

În periaoda 2004-2010 am desfăşurăm un parteneriat cu Facultatea de Ştiinţa Mediului Cluj-Napoca (Universitatea Babeş-Bolyai), iar din 2008 un parteneriat cu Facultatea de Geografie.

Din 1998 am obţinut dreptul de a folosi clădirea vechii şcoli din Cheia, un sat din comuna Rîmeţ, judeţul Alba. Arealul Rîmeţ este o destinaţie bine cunoscută turiştilor în aval de Cheile Rîmeţului şi este un nume generic pentru partea centrală a Munţilor Trascău, o regiune importantă pentru ariile naturale protejate care aparţin din punct de vedere administrativ comunelor Întregalde, Rîmeţ şi Ponor. Clădirea este situată în avalul Cheilor Rîmeţului şi în prezent este organizat ca bază de teren a clubului şi ca Centru de Supraveghere Ecologică pentru 11 dintre rezervaţiile naturale existente în zonă, în special pentru Piatra Cetii, Cheile Tecşeştilor şi Poienile cu narcise de la Tecşeşti.

În perioada 2005-2010 am fost custozi a 3 rezervaţii naturale din Munţii Trascău: Piatra Cetii, Cheile Tecşeştilor şi Poienile cu Narcise de la Tecşeşti. În anul 2010 cele 3 rezervaţii au fost înglobate în situl Natura 2000 Trascău, preluat în custodie de Grupul de Acţiune Locală “Muntele Mare, Trascău şi Munţii Metaliferi” ai cărui membrii suntem şi noi din decembrie 2010.

În urma proiectelor derulate am obţinut identificarea habitatelor şi a speciilor de plante din cele 3 rezervaţii naturale, identificarea lepidopterelor, a cerambicidelor şi a herpetofaunei şi am creat o hartă GIS cu dispunerea acestor elemente.

Activitatea Clubului în dezvoltarea proiectelor şi echipa organizaţiei, pregătită să coordoneze activităţi şi să administreze fonduri necesare activităţilor concrete, a mobilizat oameni de ştiinţă, prieteni ai naturii, membrii ai comunităţilor locale şi turişti. În aceste proiecte au participat activ 120 de membri ai Clubului Montan Apuseni, ai Clubului Kogaion din Orăştie, ai Asiciaţie pentru Tineret Adeona Cluj-Napoca şi ai Fundaţiei Potaissa din Turda precum şi 50 de voluntari. Informaţiile au fost diseminate prin broşuri de informare adresate turiştilor şi comunităţilor locale (tiraj total 4.000 exemplare) şi pot fi accesate permanent pe site-ul web al organizaţiei www.clubapuseni.ro.

În proiectele derulate am mai colaborat cu Asociaţia de Ecoturism din România, Asociaţia de Turism pentru Tineret Adeona, Asociaţia Lumea Verde Cluj-Napoca, Asociaţia Ecouri Verzi, Asociaţia Rangerilor şi Custozilor din România, Clubul Ecologic Transilvania, Societatea Naţională de Speologie, Clubul de Ecologie şi Turism Montan Albamont Alba-Iulia, Serviciul Salvamont al Consiliului Judeţean Alba, Asociaţia Trascău Corp Zlatna, Asociaţia Herpetologică Română, Societatea Lepidopterologică Română, Clubul de Turism Montan Kogaion Orăştie, Grupul Milvus Tg. Mureş şi Societatea Ornitologică Română.

Expertiza relevantă: membrii organizaţiei sunt ecologi, biologi, geografi, informaticieni precum şi şase agenţi-ghizi naţionali de turism şi 20 studenti la Facultăţile de Geografie şi Ştiinţa Mediului. De asemenea profilul organizatiei a facut ca in decursul timpului sa adune membri cu o bogată experienţă in parcurgerea zonelor montane, a rezervaţiilor şi parcurilor naturale din România şi Europa.

Începând cu anul 2006 am organizat tururi ghidate în Munții Apuseni pentru persoanele interesate de biodiversitatea munților, acestea adresându-se în special străinilor.

Din Anul 2012 am început organizarea de drumeții pentru grupuri mici de români iar din 2015 am lărgit numnărul de participanți la activitățile noastre prin promovarea unor drumeții care să promoveze valorile naturale și antropice ale Munților Apuseni și ale Transilvaniei, ca mod de dezvoltare sustenabilă a acestei zone.

Leave a reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.