Clubul Montan Apuseni

Narcise Muntii Rodnei 2020

Poiana cu narcise din Muntii Rodnei, Valea Saca

Poiana cu narcise din Masivul Saca- Munții Rodnei

 

Munții Rodnei se află în Carpații Orientali, fiind cei mai înalți munți din acest lanț muntos, cu varfurile Pietrosul Rodnei- 2303m si Ineu-2279m.  Creasta Munților Rodnei se întinde de la est la vest pe o lungime de peste 55km.

În anul 2004 a luat ființă Parcul Național Munții Rodnei, desfășurat pe o suprafață de 47.202 ha. Acest parc protejeaza o mulțime de specii rare și protejate. În masiv se află o mulțime de lacuri glaciare cu peisaje minunate, care pot fi vizitate pe traseele turistice marcate, echipat corespunzător și cu o condiție fizică bună.

Poiana cu narcise din Masivul Saca este declarată rezervație naturală, fiind situată pe teritoriul Parcului Național Munții Rodnei. Poiana adăpostește o specie de narcise- Narcissus stellaris care oferă un peisaj de vis în mijlocul lunii mai pînă la mijlocul lui iunie.

Ddesigur, pe teritoriul României mai găsești destul poieni cu narcise, dar acestea se află pe un munte, la înălțime, la 1400-1600m. Pe lângă câmpul de narcise, odată ajuns aici ai ocazia să observi mare parte din creasta munților Rodnei, de la est la vest.
Aflând de pe net că au înflorit narcisele, am decis să facem o vizită ieri, 18 mai 2020. Mai încercasem cu doi ani în urmă dar nu am nimerit perioada de înflorire și ne-am oprit la poale.

Am plecat din Cluj 3 persoane, subsemnatul împreună cu Cristina și Iulia, dimineață la ora 7.

Am mers cu autoturismul din Cluj până în localitatea Rodna, apoi am intrat pe un drum betonat, dar în stare foarte proastă, care ne-a dus la Valea Vinului, o fostă așezare minieră, acum abandonată. La ora 10.30 eram la baza traseului, pregătiți de plecare.

Vizitarea poienii se poate face în circuit, cu plecare din Valea Vinului.  Prima intrare pe traseu se află la intrarea în localitate și este bine semnalizată. Noi am depășit-o și am intrat pe al doilea traseu. Am avut traseul în format gpx de pe net (Wikiloc) și l-am încărcat în telefon, pe aplicația OsmAnd, o aplicație pe care o folosesc de mult și care mi se pare foarte folositoare. Am început urcușul de la altitudinea de 725 m, urmând traseul bine marcat cu săgeți care începe din capătul de sus al localității Valea Vinului, din dreptul unui pod peste râu. Există panouri indicatoare atât la plecare precum și multe săgeți pe traseu, care te conduc pe drumul forestier până în golul alpin. Am urmat traseul pe Delaul Popii și după un urcuș susținut de două ore și jumătate pe un drum forestier am ajuns la ieșirea din pădure la altitudinea de 1350m, la o stână cu o șură de lemn. Aici ne-am odihnit și am admirat partea estică a Munților Rodnei cu Vf. Ineu- 2279m, aflat în nori, cu mici urme de zăpadă. Se mai vedeau Vf. Roșu și Vf. Ineuț aflate și ele cu coamele în ceață.  În patrea nordică am remarcat creasta ascuțită a Mavului Corongișu și Vf. Gărăgălău 2158m.  Am luat o pauză de gustare și fotografiat și am urmat drumul de care ce urca spre creastă, deși traseul ne arăta să mergem pe nivel. După 15 minute de urcat pe un drum înierbat, plin de flori coloratea, am ajuns la o pășune unde am găsit primele narcise. Ne-am fotografiat cu ele căci nu știam ce ne așteaptă mai încolo! Ne-am îndreptat în continuare spre șaua situată la 1600m, de unde ni s-a deschis un peisaj de vis, cu creste parțial înzăpezite! Am identificat în depărtare vîrfurile Pietrosul Rodnei, Rebra și Buhăescu, iar mai aproape Negoiasa, Pusdrele, Laptele Mare.  Toate aveau mici fâșii de zăpadă iar spre văi se mai prelingeau mic pârâiașe, în căldările sudice. Picioare de munte cu stâncării si apoi cu păduri vin spre sud din creasta principală. De la 1600m în jos, apr pădurile de conifere apoi și cele de foioase. Culorile primăverii sunt deosebite, cu multe nuanțe de verde. Mai zăbovim o oră pe creastă pentru a fotografia zona și descoperim și două brândușe și câteva gențiene. La întoarcere o luăm direct la vale, unde descoperim “câmpul” de narcise care cresc pe o pantă destul de abruptă! Sunt cu miile, deschise, frumoase, în bătaia vântului. Spre deosebire de alte poieni cu narcise pe care le-am vizitat, cum ar fi Poienile cu narcise de la Negrileasa sau Poienile cu narcise  de la Tecșești și Piatra Cetii, aici narcisele sunt mai plăpânde și cresc în grupuri, nu răsfirate pe câmp! Sunt si tufe cu mulți boboci, semn că vor mai fi înflorite cam două săptămâni.

Facem un live pe Facebook pentru a le arăta și prietenilor noștri ce frumos este aici și nu ne mai putem opri din fotografiat. Cu greu ne despărțim de această poiană pe la ora 18.30 și începem coborârea prin pădure. A fost o zi călduroasă, chiar ne-am bronzat! Pe la ora 20 suntem la mașină și ne întoarcem spre Cluj pe o nouă rută, prin Șanț și Lunca Ilvei. La ora 23 ajungem acasă puțin obosiți dar plini de bucurie pentru această zi minunată petrecută în natură. Mulțumiri celor două prietene, Iulia și Cristina pentru participare!

Pentru vizitare rezervației, Administrația Parcului Național Munții Rodnei percepe un bilet de de vizitare care se poate plăti prin SMS la numărul 7473 cu mesajul PARCRODNA1. Valoarea unui SMS este de 1 euro+TVA.

Date tehnice:

Diastanța auto Cluj-Rodna: 150 km

Distanța auto Rodna- Valea Vinului: 8 km

Lungimea traseului parcurs pe jos: 11, 5 km.

Durata totala: 8 ore. Mers efectiv 5 ore.

Diferență de nivel cumulată: 975m

Aici gasești un film al acestei excursii.

Dan Moisa, 19 mai 2020

Leave a reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.