Clubul Montan Apuseni

cum aleg un cort

Cum ne alegem cortul de mers la munte

Cum ne alegem cortul de mers la munte

”Vreau să merg la munte în drumeție cu cortul și nu știu ce cort să îmi aleg”

Este o problemă legitimă pentru un începător și voi încerca să îți spun în acest articol cum să îți alegi cortul pentru o excursie la munte.

Avem de ales între 3 tipuri de corturi:

-corturi voluminose, grele care se transporta cu autoturismul

-corturi pentru expediții în munți înalți

-corturi de mers la munte cu rucsacul în spate

cort de munte

cort de dormit la munte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O să abordăm problema cortului pentru mers la munte, de cărat în rucsac.

Cum ne alegem cortul? Iată câteva recomandări

Înainte de toate, trebuie să te decizi la ce activități vei folosi cortul.
Poate fi folosit la drumeție sau la ture de aventură sau activități extreme.

Drumeție înseamnă mers cu cortul în spate, apoi pui cortul și rămâi câteva nopți.

Aventură în acest context poate însemna că vrei un minim de confort în schimbul unei greutăți reduse. De exemplu mergi pe un traseu solicitant, lung, contratimp, pe creste și nu poți căra greutate mare.
Recomandarea mea este ca în cazul în care practici ambele activități să îți procuri două corturi!

Care este rolul cortului?

Rolul cortului este să ne protejeze de vânt și de ploaie. Cortul izolează în mică măsură prin cele două straturi cosntructive, dar căldura vine de la cei care dorm în cort și se păstrează prin folosirea unui echipament corespunzător, de calitate: saltea termoprotectoare- izolir, sac de dormit și hainele personale cu care ne îmbrăcăm pe timpul somnului.

Și acum să trecem la informații tehnice:

Mărime, nr. de persoane

Dacă vrei să călătorești singur îți vei alege un cort de o persoană. Dacă vrei un cort de familie sau vrei să campezi și cu alte persoane îți iei unul de 2-3 persoane.

Ca dimensiuni interioare, așa cum știți, saltelele de cort au între 50 și 60cm lățime. Un cort de două persoane confortabil are 130 cm lățime.

Greutate, volum

Trebuie să ai în vedere că vei căra cortul în spate, deci trebuie să existe un echilibru între greutate și celelalte caracteristici. Degeaba e foarte bună rezistența la apă dacă un cort de două persoane cântărește 5 kg!

Din experiența personală un cort ideal de 2 persoane trebuie să aibă maxim 3,3 kg.

cort de munte

Cum imi aleg un cort de munte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rezistența la apă

Există diverse materiale sintetice din care sunt confecționate corturile iar în funcție de aceast lucru este stabilită rezistența la apă, calculată în coloană de apă în mm/mp. O folie de 10.000 mm de apă este cea mai bună, iar cele de începători au 2000mm. Varianta de mijloc este la 4000mm.

Se dau valori ale rezistenței la apă atât pentru supracort precum și pentru materialul de podea, care este confecționat dintr-un material mai gros.

Tipul și structura barelor de susținere

Corturile de munte sunt confecíonate din două părți (folii): partea interioară cu podeaua și parte exterioară. Nu recomand corturile cu o singură folie, acestea sunt pentru plajă!

Pentru structura de rezistență de regulă se folosesc bețele din fibră de sticlă, care au rezistență bună pentru condițiile de vară din munții noștri. Pentru corturile performante, de expediții se folosesc si bețe de aluminiu, dur aluminiu sau chiar oțel.

Există mai multe tipuri de structuri ale barelor de susținere, cele mai uzuale fiind cele de tip igloo și cele de tip tunel.

Ca o recomandare, este bine să vă alegeți un cort tip iglu, care este ușor de montat și se autosusține, ceea ce înseamnă că pe timp bun, fără vânt și precipitații nici nu mai trebuie ancorat!

În schimb cortul cu structură tunel are o greutate mai redusă dar necesită o ancorare riguroasă, pentru a fi tensionată folia exterioară.

 Cort cu absidă sau fără?

cort usor de munte

cum imi aleg cortul de excursie

Cortul cu absidă (hol, terasă) are un mic spațiu la intrare, care ne permite să intrăm în cort pe timp de ploaie fără să udăm cortul iar peste noapte putem depozita bagajul aici. Unele abside au o structură cu un băț de sprijin iar altele sunt doar ancorate într-un cui al cortului.

Cortul fără absidă nu are această facilitate dar compensează prin greutate mai mică.

Cort cu o intrare sau cu două intrări?

Dacă dorești confort îți poți alege un cort cu două intrări, mai ales dacă este un cort pentru mai multe persoane.

Cort la munte

Cum imi aleg cortul de drumetie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dacă ai ajuns până aici, ai cunoștințele necesare să îți iei un cort.

Transportul cortului

Urmează să pleci la munte și se pune problema transportului cortului. Cum procedăm? Am văzut foarte multă lume care își leagă cortul de rucsac, pe exterior, acest lucru fiind incomod și depășind cu mult gabaritul rucsacului, ceea ce nu este bine.

Iată experiența mea: desfaci cortul din husă, care este doar pentru depozitare. Îl pui in rucsac, în parte inferioară iar bețele le pui tot în interior, pe verticală. Sacul cu cuiele îi pui în partea superioară.

Dacă cortul este folosit pentru mai multe persoane, distribuie cîte o piesă din cort (supracort, interior, bețe, cuie) și celorlalți colegi de drumeție care vor folosi cortul.

cum aleg un cort

alegere cort

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cum depozităm rucsacul și echipamentul în cort

Vei spune că de aceea avem absidă la cort ca să depozităm rucsacul și bocancii peste noapte. Așa este, dar dacă dormi peste noapte la munte, trebuie să ai în vedere că peste noapte pot veni hoții să îți fure bocancii și cortul. Nu e o poveste, am nenumărate exemple. Apoi, noaptea poți fi vizitat de către câinii de stână care fură tot, în căutarea mâncării. Și în ultimul rând, dacă plouă torențial s-ar putea ca pe dimineață să te trezești cu lucrurile umede sau chiar ude.

Iată modul meu de depozitare: îmi golesc rucsacul și îl pun la picioare, sub izolir. Hainele de rezervă le pun sub cap, ca și pernă, iar bocacii îi pun la picioare, pentru a fi calzi dimineața.

Pentru a dormi în cort în condiții confortabile ai nevoie și de alte echipamente: sac de dormit, saltea termoizolată- izolor etc despre care vom discuta într-un articol viitor.

La final, iată și câteva exemple de corturi pe care le-aș recomanda:

https://www.4camping.ro/p/cort-hannah-covert-2-ws-2019/

https://www.4camping.ro/p/cort-hannah-tycoon-2-1/

https://www.4camping.ro/p/cort-husky-bizam-2-classic/

Dacă ai nevoie de o listă cu echipamentul de mers la munte, o gasesti aici.

Leave a reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.