Clubul Montan Apuseni

Drumul lui Iovan

Drumul lui Iovan

Drumul lui Iovan- acces auto, descrierea zonei

Accidentul aviatic din Apuseni, Petreasa 20 ianuarie 2014

Drumul lui Iovan este un drum situat în comuna Horea, Județul Alba, care duce până la locul accidentului aviatic din 20 ianuarie 2014.

În acea zi, avionul comandat de către Adrian Iovan a aterizat forțat în zona vârfului Petreasa, din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

În urma accidentului Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion și-au peirdut viața.  Ceilalți 5 pasageri au scăpat cu viață.

Ei au fost găsiți de către localnici, care au pornit în căutarea lor după ce au aflat știrea prăbușirii avionului de la televizor.

După producerea accidentului s-a construit o troiță comemorativă iar drumul de acces care era doar un drum comunal a fost modernizat, astfel că în anul 2018 a fost complet asfaltat.
În fiecare an pe 20 ianuarie are loc un eveniment de comemorare a victimelor.

Pentru a ajunge la Horea se poate veni de pe Valea Arieșului, pe direcția Câmpeni- Albac.

Dinspre Cluj sau Oradea se poate veni pe la Huedin- Poiana Horii- Matișești- Horea.

Atenție la direcție, dacă pui pe GPS locația Petreasa riști să ajungi în satul Petreasa, care este pe alt drum, izolat. Îți recondăm să mergi până în centru satului Horea și să întrebi localnicii de drumul lui Iovana iar poi să urmezi indicatoarele rutiere.

Drumul de acces pleacă din centrul comunei Horea și este marcat cu indicatoare.

Parasim Valea Albacului și după aproximativ 1 km o luăm la stânga, urmând indicatoarele care ne arată drumul.

De aici începe un drum îngust, sinuos, care urcă de la 750m la peste 1600m altitudine. Drumul are o lungime de 9 km și trebuie parcurs cu precauție, deoarece este abrupt și îngust.

Pe traseu poți să faci o pauză la locul de odihnă numit Dâmbul lui Gâf.

Aici vei găsiun izovor, un loc de odihnă amenajat și un ansamblu sculptural spectaculos.

Mai departe drumul urcă spre satele Butești, Giurgiuț și Zânzești iar apoi iese în golul alpin, la peste 1400m. Aici este locul de pășunat al localnicilor din comuna Horea.

Drumul asfaltat se termină la o parcare amenajată, unde îți poți lăsa mașina,. Apoi continuăm pe jos, prin pădure, pe un drum de munte încă 800m pînă la locul accidentului.

În apropierea parcării vei găsi un loc de recreere amenajat de către primăria comunei Horea. Vei găsi mese, bănci, un loc de grătar și un izvor.

Recent s-a deschis și o cabană cu restaurant și cazare. Aici se ține anual Târgul Lemnarilor, o sărbătoare a localnicilor din Horea care se ocupă cu prelucrarea lemnului.

Dacă dorești să cunoști Apusenii și alți munți ai României, te invităm să participi la excursiile organizate de către Clubul Montan Apuseni, cu ghid și mijloc de transport asigurat. Gizii noștri sunt buni cunoscători ai zonei, cu experiență îndelungă pe munte. Îți garantăm că vei descoperi locuri noi, deosebite, în siguranță.

Leave a reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.