Clubul Montan Apuseni

sigla clubul montan apuseni 2021
Ce echipament am nevoie la munte

Echipament necesar la munte

Echipament necesar la munte

Ce echipament e necesar pentru a merge la munte?

Ce echpament trebuie să ai pentru a participa la o excursie la munte organizata de căte Clubul Montan Apuseni

În acest articol voi încerca să vă ofer informațiile necesare pentru a putea participa la excursiile noastre de seniori-începători. Ele se bazează pe experiența celor peste 30 de ani de mers la munte. Toate informațiile sunt cernute prin prisma experienței personale.

Ce echipament am nevoie la munte

Echipament munte incepatori

Pentru început trebuie să clarificăm denumirea seniori- începători.

Inițial pregătisem excursiile pentru seniori, dar am zis să oferim și începătorilor șansa de a se familiariza cu drumețiile noastre, care sunt în general de nivel mediu.

Cînd mergi prima oară la munte îți pui întrebarea:

-Ce echipament am nevoie pentru a merge la munte?

Aici vei găsi decrierea echipamentului de munte pentru începători.

Începem cu tine, participantul. În primul rând trebuie să fii major și sănătos. Sănătos înseamnă să nu ai probleme medicale care ți-ar interzice efortul în aer liber, căci în excursiile noatre vei depune efort intens, chiar și pe perioade scurte.

Despre experiență nu putem discuta ca începător, dar trebuie să fii apt să parcurgi un traseu de 5-6 ore, cu pauze, pe dealuri, pe drumuri de munte, pe cărări prin munți. Traseele nu au dificultăți tehnice, nu au legătură cu alpinismul sau cățăratul pe stânci!

Dacă ai parcurs trasee prin Făgetul Clujului îți poți face o idee asupra ceea ce vom face noi.

Ce echipament am nevoie pentru a merge la munte?

Ca să poți parcurge în siguranță traseul trebuie să ai un minim de echipament.

Bocancii

Bocancii sunt un element esențial în fiecare drumeție. Bocancii de munte se procură doar de la magazinele de echipamente sportive, aceștia având câteva caracteristici pe care alți bocanci similari nu le au. În primul rând, trebuie să aibă talpa tare, rigidă, căci altfel vei simți în talpă toți bolovanii ascuțiți de pe traseu. Știu că la început ți se vor părea incomozi, dar te vei obișnui. Bocancii pot fi din piele sau sintetici, acum tehnologiile au evoluat și sunt cam la fel. Din experiența mea eu vă spun că îi prefer pe cei de piele, aceștia având rezistența mecanică mai mare. Talpa trebuie să fie cu crestături, să nu fie plată și să aibă toc. Nu se recomandă cizme, galoși sau alte tipuri de încălțăminte deoarece aceștia se vor rupe, descoase sau dezlipi la efor susținut! Am să vă prezint la fiecare echipament si exemple, și am să iau modelele de la Decathlon, pentru că este un magazin cu articole sporitve bune și la prețuri accesibile. După ce vei căpăta experiență în mersul la munte vei descoperi o gamă largă de echipamente de munte.

Aici aveți câteva exemple de bocanci de munte pentru începători.

Nu este indicată folosirea la munte de adidași, chiar dacă scrie că sunt de munte și de asemnea folosirea încălțămintei de alergare pe munte, care este cu totul altceva. Bocancii trebuie să acopere și să protejeze glezna de entorse, lovituri, înțepături.

Rucsacul

Pentru excuriile de o zi ai nevoie de un rucsac de 20-30 litri. În acesta ar trebui să îți încapă tot ceea ce este necesar pentru o zi:

Iată aici câteva exemple.

Mulți dintre voi vor spune: de ce să îmi cumpăr rucsac, oricum aveam pe acasă un rucsac școlar sau un ghiozdan. Iată motivele: rucsacul de munte are chingile dimensionate astfel încât să reziste la greutate, șocuri, zgârieturi și apă. Apoi, are chingi special concepute încât să îți stea confortabil pe umeri și o curea în jurul taliei, care preia din greutate și îți ajută la păstrarea echilibrului. Pe partea din spate rucsacul poate fi prevăzut cu un sistem care meține spatele rigid. Acesta poate fi compus din doua bare de aluminiu sau plsatic intorduse în căptușeală sau o placă subțire de plastic. De asemenea, pe spate poate avea sisteme de reglare și de distanțare față de spate, care pot fi bureți sau plase care permit circulația aerului.

Pe exterior este prevăzut cu buzunare aplicate pentru bidonul de apă și cu chingi cu care îți poți lega geaca sau o bluză. În plus, cel de oraș este mult mai greu. Opțional, unii rucsaci au și o mică husă de ploaie încorporată. Ca să fii sigur că lucrurile tale vor fi păstrate în siguranță, fără a se uda, tot ce pui in rucsac poți să pui in 2-3 pungi de plastic.

Geaca

La munte timpul este schimbător și mai rece decît la oraș, chiar și vara. Astfel, temperaturile pot scădea în miezul verii sunt 10 grade Celsius, iar o ploaie pe această temperatură îți poate afecta sănătatea.

De aceea , trebuie să ai o geacă impermeabilă. Față de gecile de oraș acestea sunt confecționate din materiale rezistente, impermeabile și ușoare. Vă recomand ca pe timpul verii să purtați o geacă subțire,  eventual cu o căptușeală simplă. Probabil că ați auzit de stitul de îmbrăcare în mai multe straturi. Atfel, în loc să porți o geacă groasă, căptușită, vei purta un tricou de corp, apoi un polar sau o vestă și după aceea geaca. Dacă e cald poți da jos geaca sau polarul, astfel încît să îți reglezi temperatura optimă a corpului.

De exemplu, eu am folosit și o geacă de acest tip și sunt foarte mulțumit de ea.

Dacă doriți o geacă mai rezistentă, confecționată din material mai gros, vă recomand să alegeți de aici.

Dacă timpul este uscat, sau doar cu precipitații mici, puteți folosi si geaca tip windstopper.

 

Tricoul, bluza

Din experiența celor care merg la munte precum și a profesioniștilor din alte discipline sportive, cele mai bune sunt tricourile sintetice.

Iată câteva exemple.

Vă rog să aveți în vedere că tricourile de “firmă” nu sunt neapărat cele mai bune la munte. Vă rog să verificați ca acestea să fie concepute pentru sport, alergare, drumeție. Am testat cîteva tricouri gen Adidas, Puma, procurate de la Decathlon la un preț foarte bun și pot să vă confirm că sunt foarte bune pentru mersul la munte.

Nu țineți cont de etichetarea lor,  gen cardio, fitness, ciclism. Studiați materialul din care sunt confecționate și tesatați-le. Eu folosesc mult echipament de la raionul de alergare, fitness si navigație!

Mai nou au reapărut tricourile de lână sau amestec, confecționate din lână Merino.

 

De asemenea, dacă mergeți în munți mai înalți, cu temperaturi scăzute, vă recomand să folosiți un tricou sau o bluză cu manecă lungă.

 

Pantalonii

În drumețiile noastre de vară preferăm să purtăm pantaloni sintetici, subțiri și elastici dar neimpermeabili! Aceștia îți permit corpului să respire și chiar dacă se udă se vor usca imediat.

Mai există și pantaloni impermeabili, sau suprapantaloni, care se pot purta pe vreme ploioasă, dar aceștia au dezavantajul că nu respiră:

Polarul

Acesta este un nume generic dat pulovărului de munte. Este confecționat din material sintetic și poate avea grosimi diferite, în funcție de sezonul în care este folosit. Poate fi folosit si windstoper-ul exemplificat anterior.

Iata câteva exemple.

Eu le recomand pe cele cu fermoar complet pentru că se poate regla mai bine temperatura corpului.

Basca de soare

La munte radiația solară este mai puternică, astfel că dacă nu ai capul protejat te poți trezi cu arsuri solare sau insolație. Chiar dacă soarele se vede doar printre nori, seara vei constata că soarele te-a ars pe față! Vă recomand ca și acestea să fie sintetice, deoarece sunt mai ușoare iar în caz că vei transpira, se usucă mai repede. Iată câteva modele.

Dacă mergeți la drumeții la peste 1500m este bine să aveți asupra voastră și o căciulă sau fes subțire, de tipul acesta.

Pelerina de ploaie

La munte ploaia vine pe neașteptate și în rafale. Chiar dacă ai rucsac impermeabil și geacă, după o ploaie care poate dura și câteva ore vei constata că spatele rucsacului mustește de apa ce se prelinge de pe geacă, apoi pe spate, senzația de frigfiind foarte accentuată. De aceea, excueptând turele scurte din zilele călduraose și fără precipitații, vă recomand călduros să folosiți pelerina de ploaie. Aceasta trebuie să fie astfel croită încât săacopere în întregime atât corpul precum și rucsacul! Dacă vrei una simplă îți iei una din plastic, dar aceasta se va rupe, agăța după câteva utilizări. Dacă vrei una rezistentă, îți vie lua una sintetică! Pentru început poți folosi cu succes o folie de plastic de 2×2 m pe care o vei pune peste tine și peste rucsac. Am mers ani de zile cu această pelerină, deoarece pe timpuri nu găseam pelerine de calitate. Cu timpul vei constata că sub pelerină o să transpiri, de accea acum se găsesc și pelerine cu aerisire sub braț!

Eu folosesc una cu 169,99 lei și este foarte bună, deși este cam grea!

Este contraindicată folosirea umbrelei, deoarece aceasta se va îndoi la vânt, furtună și în plus îți ține o mână ocupată.

Șosete

La munte este recomandabil să ai șosete mai groase, chiar și pe timpul verii, așa că atunci când îți iei bocanci noi trebuie să ții cont de acest aspect. Mai demult purtam două perechi de ciorapi subțiri, acum port o pereche de ciorapi mai groși. Șosetele de munte sunt special croite astfel încât să protejeze talpa, degetele și călcâiul. Încercați mai multe variante și vedeți cum vă simțiți mai confortabil. Vă recomand să purtați șosete lungi, peste gleznă, deoarece aceste vă protejează de lovituri, rosături, înțepături din pădure în crengi etc. Este contrindicat purtarea de șosete foarte scurte, care sunt acum la modă, dar la oraș, nu la munte! Iată câteva exemple.

Branțurile

Branțurile au un rol esențial. Dacă ai dureri în talpă atunci va trebui să încerci să schimbi branturile cu altele, mai groase, mai elastice etc.

Iată câteva exemple.

Frontală-lanternă

În drumețiile pe munte folosim ca sursă de iluminare frontalele- lanterne care se prind cu un elastic pe cap. Acest lucru îți permite să ai mâinile libere tot timpul. Mai nou găsim frontale foarte mici și foarte ușoare, care se pot reincarca prin port USB. Câteva exemple.

Vei întreba de ce ai nevoie de lanternă dacă drumeția se termină după-amiaza? Pe traseul de munte poți întâlni peșteri, grote pe care le poți vizita dacă ai lanterna. Apoi, dacă mergi pe un traseu mai departe de căile de acces și te rătăcești și chiar dacă nu întâmpini alte pericole, s-ar putea să te prindă seara. Dacă un camarad de drumție se accidentează și are nevoie de a fi imobilizat, transportat, atunci timpul drumeției se va lungi, de aceea recomand să aveți întotdeauna la voi o frontală. Nu e grea dar te scoate din încurcătură când ai nevoie!

Bățul de drumeție

La început nu foloseam băț, mi se părea un lucru inutil. Apoi, făcând o paralelă cu traseele alpine unde trebuia să folosesc pioletul, m-am convins că este o unealtă folositoare. Bățul de drumeție îți preia în jur de 30% din efortul depus și îți permite să ai echilibru atît la coborâre cât și la urcare, căci nu mai e nevoie să te apleci să pui mâna pe stâncă, practic e un membru în plus. În locurile dificile unde nu ai nevoie de el îl poți plia și lega pe rucsac sau pur și simplu îl lași atârnat de mână. Eu m-am obișnuit doar cu un băț, vreau să am o mână liberă să pot face ușor fotografii, dar specialiștii recomandă să folosim două bețe. Ca o compensație, mut bățul de pe stânga pe dreata, periodic.

Vă recomand varianta de băț rabatabil cu 3 segmente, este ușor de transportat și de legat pe rucsac!

Mănușile

Da, la munte uneori avem nevoie și vara de mănuși. Dacă prinzi o vreme rece sau ploaie, o pereche de mănuși subțiri te ajută enorm, mai ales dacă ești femeie și ești mai friguroasă!

Un exemplu.

Termosul

te ajută la păstrarea lichidelor la temperatura dorită. Un ceai sau o cafea la timpul potrivit, pe traseu, te ajută să te încarci de energie, chiar și vara! Un exemplu aici.

Estimați cantitatea necesară și alegeți mărimea potrivită, să nu cărați în plus.

Bidon de apă

La munte, datorită efortului depus, este necesar să ne hidratăm periodic. De aceea, este bine să aveți un bidon de apă pe care să-l umpleți de acasă, pentru siguranța voastră! Iată un exemplu.

Cu timpul, puteți să vă achiziționați și un sistem de alimentare cu apă, care se pune în rucsac.

Eu m-am obișnuit să imi pun de acasă 1,5 litri de lichide, ceea ce reprezintă consumul minim pentru o zi de drumeție. Normal. dacă cunoașteți traseul puteți să cărați mai puțină apă și să vă apovizionați pe parcurs.

Ochelari de soare, de vânt

La munte vântul îți poate rovoca iritații ale ochilor sau disconfort. De aceea se pot purta tot felul de ochelari special conceputi pentru drumeția la munte, care au inclusă și protecție UV. Exemple aici.

Crema de protecție solară

Se știe că la munte radiația solară este mai puternică, astfle că la plecare în drumeție este indicat să folosim o cremă de protecție solară. Câteva exemple.

Trusa medicală

Este bine să avem în vedere că pe munte nu te poate ajuta nimeni dacă ai un mic disconfort sau accident pe traseu. De aceeea trebuie să ai un set de lucruri pentru a rezolva problemele ivite. În set trebuie să ai cele necesare pentru a trata plăgile superficiale și zgârieturile. Dacă te jenează bocancul și îți face o rană va trebui să ai la dispoziție un pansament, un plasture ca să poți lua măsuri pe loc. În plus, în această trusă poți să îți iei 2-3 medicamente gen antiinflamator, pentru alergii, pentru dureri de cap etc.

Pentru a preveni și a calma mușcăturile de insecte, puteți folosi diverse soluții.

Desigur, acestea se pot procura din farmacii, cum ar fi Autan.

Briceagul

ne folosește la munte în multe situații. Poți să îți faci o țepușă pentru prăjeli, poți să tai un pansament, poți să culegi ciuperci, să îl folosiți la prepararea mesei etc. Un exemplu de briceag aici.

 

Buff, guler, eșarfă

Un accesoriu foarte practic, te protejează de soare, de vânt, de frig.

Parazăpezi și jambiere

Deși parazăpezile se folosesc iarna, noi ne-am obișnuit să le folosim și vara, deoarece ne apără de noroi, zgârieturi, lovituri sau chiar de mușcătura de viperă!

Exemplu de parazăpezi

 

Fluier

La munte este folositor să ai și un fluier. Cu el îți poți semnaliza prezența în caz de rătăcire și alte pericole sau te poți proteja de câini și alte animale sălbatice, care sunt deranjate de zgomotul produs de acesta.

 

Trusa necessaire

O gentuță mică cu lucruri de igienă persoanală îți poate fi folositoare pe traseu. Astfel acolo poți pune hârtie igienică, creme, farduri, diverse soluții etc.

Mâncare

Ce mancare ne punem la munte. Aici depinde de tipul drumeției. Dacă participi la o drumeție în care vei face multă mișcare, este bine să îți pregătești de acasă un ou fiert, o legumă, șuncă, fructe uscate etc. În plus, câteva energizante cu magneziu, calciu sunt binevenite.

Se găsesc o multime de energizante si vitamine care ne pot ajuta la efort susținut. Iata un exemplu de vitamine.

Aici aveți un exemplu de energizant.

Câteva exemple de băuturi și tablete energizante.

 

Cutia de alimente

Pentru ca alimente să se păstreze în stare corespunzătoare pe timpul drumeției, puteți folosi o mulțime de cutii de alimente.

 

Tacâmuri, veselă

Nu duceți la munte tacâmuri de metal, deoarece vă vor îngreuna bagajul. Folosiți tacâmurile special concepute pentru drumeție.

 

Întreținerea echipamentului

Întreținerea bocancilor. Bocancii de munte conțin straturi de materiale impermeabile care își pot pierde proprietățile impermeabile dacă sunt spălați la mașină, cu prea multă apă sau cu mult detergent. Vă recomand să spălați bocancii la chivuetă, cu apă călduță , cu o cârpă fină și cu cât mai puțin detergent, pentru a își păstra calitățile. Puneți-i la aerisitși la uscat la soare, dar nu uitatți de ei, riscați ca din cauza căldurii să se dezlipească talpa! După uscare folosiți cremă sau spray de impermeabilizare. Nu uitați că aceștia sunt bocanci de munte, deci nu trebuie curățați perfect după fiecare excursie, căci altfel își vor pierde caracteristicile.

Întreținera gecilor și a pantalonilor impermeabile. Încercați să le spălați cât mai rar și la temperaturi scăzute, astfel își vor pierde din caracteristici! Și pentru acestea se poate folosi spray de impermeabilizare.

 

Echipament de rezervă

Fă-ți un mic pachet cu echipament de rezervă cu un tricou, o șosetă, eventual o pereche de adidași. În plus, poți pune un biscuite, ciocolată  și ceva de băut.

Poți șă îți pui și un prosop mic.

Aceste lucruri le vei lăsaîn mijlocul de transport și le vei putea folosi pe drumul de întoarcere.

 

Orientarea pe teren

Ca să parcurgi un traseu, ai nevoie să îl fi parcurs înainte sau să ai o hartă. Mai nou, folosim hărțile în format digital, prin diverse aplcații de mobil. Pentru a putea folosi sisteme de navigație, de orientare pe mobil, trebuie să avem un mobil care are din fabricație două module: modul GPS și modul Compass. Dacă telefonul tău îndeplinește aceste condiții, atunci se pot instala mai multe aplicații cu ajutorul cărora poți urmări traseul parcurs, ajutat de hărți. Noi folosim pentru orientare aplicația OsmAnd, care este gratuită și care are desenate și traseele tursitice marcate din Romania. De asemenea, mai există o aplicație numită Munții Noștri, care are hărți cu principalele masive montane din Romania.

Hărțile tipărite se găsesc la librării și online și vă recomandăm să vă procurați hărți de la Editura Munții Noștri.

De asemenea, aplicația munții-noștri.ro cuprinde multă informație utilă.

În excursiile organizate de către Clubul Montan Apuseni nu este nevoie să ai cunoștințe legate de orientare, vei fi îndrumat de către organizatori, dar dacă dorești să vezi traseul parcurs îl vei primi de la aceștia.

Ținuta

Multă lume își pune rucsacul în spate la nimerală, atârnând, cu chingile desfăcute. Poziția corectă a rucsacului este lipit de spate, cât mai sus. Această poziție se realizează prin întinderea chingilor rucsacului. Încercață să introduceți tot ce avți în rucsac, nu atârnați nimic pe exterior, deoarec aceste lucruri vă vor incomoda pe traseu și există riscul să le pierdeți. Pentru bidonul de apă folosiți buzunarele laterale, astfel încât să vă fie ușor pe traseu să beți o gură de apă.

Centura de la brâu previne mișcarea pe spate a rucsacului și la coborîre preia și o parte din greutate. Trebui să aveți în vedere că greutatea trebuie să stea pe spate, nu pe șolduri,. De aceea, la împachetarea rucsacului păuneți pe fundul acestuia câteva lururi ușoare, de îmbrăcăminte. Astfel, greutate mai mare se va repartiza pe umeri și nu pe spate.

La bocanci, legați-vă șireturile înainte de plecare, astfel încât bocancii să vă strea bine mulați pe picior, să nu se miște dar nici să nu fie foarte strânși. La coborâre accentuată reglați-vă din nou șireturile astfle încât degetele să nu vă bată în vârgul bocancului.

 

Cum ne apărăm de urs

Dacă nu ai experiență la munte, o să îți fie teamă de urs. Noi stim că ursul se ferește de oameni, iar dacă faci puțină gălăgie el o să plece din calea ta.

Vipera

În munții noștri se găsește vipera, șingurul șarpe veninos. Acesta te atacă doar dacă din greșeală pui mâna pe el, sau dacă îl calci. În rest este inofensiv, avem nenumărate fotografii cu vipere. Când întâlniți vipera opriți-vă la distanță și faceți zgomot, ea se va retrage când va simți vibrațiile. Trebuie știut că în caz de mușcătură primul ajutor se poate acorda în primele 8 ore, nu se moare instant, conform a ceea ce se zvonește de către necunoscători.

Mai periculoși pot fi câinii de la stâne

Dacă vă apropiați de o stână rămâneți pe loc, grupat, nu vă avântați înainte. O vorbă adresată câinelui pe un ton potrivit va face ca acesta să se retragă sau să vină la tine dând bucuros din coadă, deși inițial părea fioros!

Aparatul foto

În ziua de azi, cu tehnica actuală, pentru un amator este suficient să aibă un telefon mobil, care realizează fotografii deodebite. Atenție la momentul când realizați fotografia, s-au petrecut multe accidente deoarece fotografii erau pe marginea unei prăpastii și fiind preocupați de fotografie să își piardă echilibrul. În acest sens, înainte de a realiza o fotografie oprește-te, stabilizează-ți picioarele și apoi fă fotografia. Nu sta cu telefonul în mână pe traseu, căci riști să îl scapi și să îl spargi, în plus îți va distrage atenția de la dificultățile apărute pe traseu.

Pregătirea excursiei

Pregătește-ți de cu seară echipamentul necesar pentru a doua zi. Dimineța s-ar putea să fii grăbit și să uiți ceva. Ia lista de la finalul acestui articol și verifică să nu uiți ceva. După un timp o să faci pregătirea rucsacului fără listă.

Dacă ai citit acest articol îți vei putea procura echipamentul necesar astfel încât să mergi în siguranță la munte.

Îți mulțumesc,

Dan Moisa

Ne găsești pe aici pe Facebook:

https://www.facebook.com/ClubulMontanApuseni/

Lista cu echipamentul necesar pentru o excursie de o zi la munte:

– Bocanci
-Rucsac
-Geacă impermeabilă
-Tricou, bluză de corp din material sintetic
-Pantaloni de munte
-Polar
-Bască de soare, fes, buff- eșarfă
-Pelerină de ploaie
-Șosete
-Frontală
-Băț de drumeție
-Mănuși subțiri
-Termos
-Bidon de apă- 1,5 litri
-Cremă de protecție solară
-Trusa medicală
-Briceag
-Fluier
-Parazăpezi, jambiere- după caz
-Trusă necessaire
-Aparat foto
-Telefon

-Mâncare:
-sandviciuri
-biscuiți
-ciocolată
-fructe uscate
-energizante cu magneziu și calciu
-fructe: mere, banane, nuci etc

-Echipament de rezervă:
-tricou, șosete, adidași- ramân la mijlocul de transport- autoturism

-Tacâmuri, veselă ușoare, de plastic

Echipament drumetie

Echipament drumetie necesar la munte

Verified by MonsterInsights