Vino la o drumeție în care distracția și adrenalina la maxim sunt garantate!
Traversarea Cheilor Râmețului și a Cheilor Geogelului, foc de tabără, dormit la o cabană izolată!
Dacă e august, e Marea Bălăceală la Cheile Râmețului. Avem ocazia să străbatem cheile prin apă, pe un traseu deosebit, unde vom traversa de multe ori apa puțin adâncă dar vom avea și ocazia să ne bălăcim în cele două bazinete lungi de 10m în care apa depășește 1,5 m adâncime.
Data: Sâmbătă 8 august- Dumincă 9 august 2015
Contribuția ta: 125 lei
Transportul se va face cu un microbuz modern.
Număr participanți: 18 persoane
Cazarea se face în Baza Cheia a Clubului Montan Apuseni, în dormitor comun.
Vom urca cu microbuzul până la Ponor, sat situat la 1000m altitudine, de unde vom începe traseul spre Cheia, traversând Cheile Geogelului, o miniatură de chei cu numeroase specii de plante ocrotite. Vom avea la noi sandale sau adidași de schimb deoarec vom traversa cheile prin apă adâncă de 20 cm, pe o porțiune de 50m lungime. În două ore de la plecare vom ajunge la Baza Cheia a Clubului Montan Apuseni, în satul Cheia. Satul este situat la intersecția a două văi, într-un loc izolat, accesul se poate face doar pe cărare prin pădure sau traversând Cheile Râmețului.
Aici vom dormi în dormitor comun, la priciuri. Vom avea la dispoziție dotările cabanei: patruri cu saltele confortabile, saci de dormit, veselă, tacâmuri, sobă de gătit, grătar. Toaleta este la exterior iar apa potabilă este de la izvor.
Seara ne-o vom petrece în jurul focului de afară, povestind amintiri de la munte.
Ne vom prepara singuri masa, în funcție de preferințe, din mâncarea adusă de acasă.
Pe traseu vom avea posibilitatea să vedem o mulțime de specii rare și protejate, în frunte cu Acvila de munte (Aquila chrysaetos), o specie greu de văzut în alte locuri. Vom culege ciuperci sau plante aromatice pentru ceai sub îndrumarea ghizilor, cunoscători aia acestor specii.
Sâmbătă după-amiază vom vizita Cheile Bălții, situate în apropiere.
Vom avea ocazia să cunoaștem o famile de bucureșteni care s-au mutat cu cei doi copii la Cheia. Vom vedem stadiul construcțiilor în gospodăria tradițională, în care au reconstruit două case de lemn vechi de 150 ani, acoperite cu paie, aduse din satele vecine.
Apoi vom merge în Cheile Râmețului, pentru a le traversa pe firul apei. În porțiunile mai dificile sunt montate cabluri și trepte metalice pentru a facilita traversarea. Vom traversa râul de aproximativ 10 ori, timp în care vom parcurge și faimoasa porțiune numită “La Cuptor”, un mare bazin de apă situat între pereții cheilor. Ultima impresie va fi la portalul din Chei, o fereastră de 8 metri înălțime, prin care trece râul.
La finalul traversării ne vom schimba echipamentul ud și vom merge la autobuzul care ne așteptă la ieșirea din chei. Dacă mai avem timp vom face și o scurtă oprire la Cheile Mănăstirii și la Mănăstirea Râmeț.
Pe traseu nu există nici o posibilitate de aprovizionare cu alimente, așa că va trebui să aveți pregătită mâncarea de acasă, pentru cele două zile.
Pentru siguranța Dumneavoastră, veți fi ghidați de către Dan Moisa, ghid de turism, cu experiență de peste 25 ani în parcurgerea cărărilor de munte, specialist în protecția mediului, cu peste 15 proiecte de mediu derulate în cadrul Asociației “Clubul Montan Apuseni” din Cluj-Napoca.
Rezervarea se face pe adresa de e-mail și devine efectivă în momentul efectuării plății.
După primierea e-mailului de confirmare veți obține toate datele necesare efectuării plății. Rezervarea locurilor se va face în ordinea achitarii taxei de participare.
În caz de renuțare după efectuarea plății, returnarea taxei se poate face până în data de 1 august, cu reținerea comisionului de procesare de 20 lei. Efectuarea plății înseamnă automat acceptarea condițiilor și termenilor excursiei.
Contact:
e-mail: office@clubapuseni.ro
web: clubapuseni.ro, facebook: Clubul Montan Apuseni.
Ghid: Dan Moisa, tel. 0744 776393.
Data limită de înscriere: 6 august 2015
Prețul include transport cu micorobuzul, cazare la Baza Cheia și ghid turistic pe toată perioada excursiei.
Dificultatea traseului: mediu.
În fiecare zi vom parcurge un traseu ușor de coborâre pe cărări de munte de aproximativ 3-4 ore, pe trasee marcate și nemarcate. Diferența de nivel: 600 m coborâre.
Echipament obligatoriu: rucsac , bocanci cu talpă groasă (de munte), pulover căduros, haină impermeabilă de ploaie sau pelerină de ploaie, bidon de apă, încălțăminte de apă (sandale, adidași), pantaloni scurți sau slip pentru traversarea cheilor.
Echipament opțional: pantaloni de munte-preferabil (pe cât posibil fără blugi, care rețin apa), băț de munte reglabil (poate fi și un băț de schi).
Obiective:
Parcul Natural Trascău, adăpostind o mulțime de specii rare și protejate, faimos pentru păstrarea stilului de viață tradițional.
Satul Râmeț, un sat tradițional de munte, situat la 1000m altitudine.
Satul Brădești, sat tradițional, situat la intersecția de trasee turistice.
Cheile Geogelului
Cheile Bălții
Satul Cheia, un sat izolat în mijlocul munților, fără căi de acces auto
Cheile Râmețului
Gospodăria tradițională de la Cheia a lui Gabi si Cristina