Clubul Montan Apuseni

sigla clubul montan apuseni 2021
Excursie la munte

Excursie de o zi la munte in Apuseni

Excursie de o zi la munte în Apuseni

Daca dorești să faci mișcare în natură te invităm să vii alături de noi la o excursie de o zi organizată, cu ghid.

Iți vom descrie o excursie în Munții Apuseni organizată de către Clubul Montan Apuseni

Excursie in Apuseni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Excurisa s-a desfășurat sâmbătă 16 ianuarie 2021.

Începem excursia cu o deplasare la Mănăstirea Rîmeț, pentru a parcurge un traseu în Masivul Trascău.

Masivul Trascău este un munte calcaros, parte a Apusenilor.

Înălțimile sale maxime nu depășesc 1369m în Vf. Dâmbău, dar farmecul și dificultatea acestui masiv este dat de două elemente:

-creasta masivă de calcar se înalță cu peste 800m deasupra Mureșului, iar apele care au parcurs acest masiv au creat numeroase chei spectaculoase, cele mai cunoscute fiind Cheile Turzii și Cheile Rîmețului.

-așezările tradiționale mocănești risipite pe munți și văi.

Ne-am propus să vizităm versantul drept al Cheilor Mănăstirii, cu plecare de la Mănăstirea Rîmeț. Mănăstirea Rîmeț se află pe Valea Mănăstirii, fiina atestata documetar la 1377. Din acea perioadă mai rezistă clădirea vechii biserici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De aici începem urcușul pieptiș spre satul Fața Pietrii, un sat de munte răsfirat pe versantul drept al văii. Ca reper, o creastă zimțată maiestuoasă ne oferă prilej de fotografii spectaculoase. Temperatura este de minus 6-7 grade Celsius, dar ne încălzim repede datorită urcușului accentuat. Începem de la altitudinea de 450m și vom ajunge pe Vf. Prisecii la 1154m.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ajungem la un punct de belvedere de unde avem priveliști spre centru comunal Râmeț, satul Râmeț și satul Valea Uzei.

Farmecul Apusenilor este dat de aceste așezări risipite pe dealuri, cu mici gospodării.

Ajungem la un grajd unde găsim vacile scoase la aer, la soare. În apropiere era o căpiță de fân și a fost mai simplu să lase vacile la căpiță!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peisajul se deschide, afară e soare iar noi suntem bucuroși că am ieșit în natură.

Sate risipite din Apuseni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne continuăm drumeția și ajungem la resturile unei gospodării abandonate. În ultimii ani, datorită accesului dificil, doar pe drumuri de tractor, localnicii au părăsit satul și s-au îndreptat spre localitățile de pe Valea Mureșului.

Urcăm susținut și ajungem pe un mic platou străjuit de creastă, iar drumul șerpuiește la baza lui. Găsim case împrăștiate la care acum se poate ajunge cu Jeepul, dar pe timp de vară. Au apărut și câteva căbănuțe, favorizate de noul drum. Ajungem la o gospodărie veche, unde gpsim un motor vechi, de batoză.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Apoi dăm și de proprietar, un domn care locuia acolo de cîțiva ani. Părea să aibă în jur de 65 ani și ne-a spus că s-a retras la casa părintească la pensie, după ce timp îndelungat a locuit la oraș. Avea electricitate, parabolică și un cățel care se odihnea pe prispă. Părea fericit!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ajungem la un izvor și de aici începem un urcuș accentual, prin zăpadă, abandomând drumul. După 20 minute de urcare ajungem pe muchie, de unde vedem spre sud Piatra Craivii și Piatra Bulzului, două formațiuni stâncoase proeminente. În apropiere este un munte semeț, numit Piatra Cetii, locul nostru preferat pe timpul verii!

În continuare părăsim drumurile și potecile și intrăm prin pădure, apoi pe stîncării. Ajungem pe vârf destul de obosiți dat avem priveliști frumoase spre Cheile Rîmețului și satul Tecșești.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne aflăm în punctul cel mai înalt al crestei dar într-o pădure! De aici, spre sud începe versantul stâng al Cheilor Tecșeștilor. Cățelul nostru este foarte încântat de drumeția prin zăpadă și savurează peisajul! După pauza de fotografiat o luăm la vale pe alt traseu, pentru a admira munții din alt unghi. Ne mai alegem și cu o tură de ninsoare iar spre sfârșitul traseului iese din nou soarele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ajungem din nou la câteva case vechi, unele restaurate într-un mod nu prea tardițional, altele abandonate.

Casele erau din lemn, acoperite cu paie, așa cum se construiau pe vremuri pe aici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu se știe care va fis soarta cestor case, deoarece proprietarii probabil s-au mutat la oraș iar restaurarea s-ar putea să coste foarte mult. Păcat!

Urmează poza de grup și ne continuăm coborârea abruptă spre sosire.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mai dăm de o gospădărie locuită, unde oile erau în curte și trecem prin ultima pădure înainte de a ajunge la locul unde ne-am lăsat mașinile.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne jucăm și cu câinele care ne lătra fioros la început și admirăm o gospodărie izolată situată pe un deal învecinat.  Este o gospodărie tipică zonei, cu gard împrejmuitor de lemn, situată pe pajiște, la marginea pădurii. Un peisaj idilic! Ce simplă e viața uneori.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Admirăm zgribuliți ultimele imagini cu muntele și intrăm în valea răcoroasă!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost o zi frumoasă, petrecută în mijlocul naturii alături de oameni faini, veseli!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deși pentru unii ar părea că a fost o drumeție ușoară am urcat și am coborât peste peste 750m diferență de nivel, ceea ce însemnă o drumeție de nivel mediu.

Drumetie Apuseni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe traseel noastre ne ducem mancarea de acas plus un termos cu ceai. Pauzele le luăm pe traseu, unde ne apucă foamea. Suntem o echipă de oameni iubitori de natură care își sacrifică confortul de acasă pentru o zi, pentru a putea descoperi trasee minunate la munte!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Am ajuns înapoi la mănăstire puțin înfrigurați dar încărcați sufletește cu imagini și trăiri deosebite, așa cum numai la munte, în natură le poți avea!

Te invităm să vii cu noi la munte să descoperi locuri și lucruri noi și să faci mișcare în natură!

Aici găsești o galeire de imagini:

Pentru a afla evenimentele noastre poți consulta și pagina noastră de Facebook:

https://www.facebook.com/ClubulMontanApuseni

Aici găsești descrierea excursiei făcută de către o participantă, Izabela.

Dan Moisa, 25 ianuarie 2021.

Leave a reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Verified by MonsterInsights