Clubul Montan Apuseni

excursie weekend Apuseni

Excursie la Cheile Runcului și Microrevelion- 14 decembrie 2019

Excursie la Cheile Runcului și Microrevelion- 14 decembrie 2019

 

În urma unui telefon primit de la o prietenă de munte cu care nu mă văzusem de mult timp, stabilim o întâlnire la o cafenea din centru, pe str. Iuliu Maniu. Intrăm, ne salutam- cum ești, ce mai faci și observăm la o masă învecinată o doamnă foarte tânără care era cu o fetiță de 3-4 ani. La un moment dat vine la noi și ne spune următoarele:

-Aș putea să las fetița la dumeavoastră la masă pentru două minute, trebuie să ies în stradă  să mă întâlnesc cu o cunoștință?
-Bineînțeles, fără probleme.
Zis și făcut, domnișoara iese afară și ne lasă cu fetița, așezată cu noi la masă. Comandăm cafeaua, o bem povestind amintiri de la munte și timpul trece. Trec 30 de minute și fetița de la masa noastră așteaptă tăcută sosirea mamei ei. Noi ne terminăm cafeaua și ne ridicăm să plecăm, gândindu-ne să lăsăm fata la bar și să o căutăm pe mama ei pe stradă.
Dar pe când să ieșim, apare o chelneriță nedumerită:

-Dar fetița cui o lăsați?

Încercăm să îi explicăm situația, vrem să ieșim dar ea nu ne permite, cum adică să abandonăm copilul? Între timp cineva de la bar cheamă poliția, și ne trezim sechestrați!
Poliția apare foarte rapid, le explicăm și lor situația și ne legitimează.
Noi ne agităm că nu știm nimic, nu mai știm ce să facem și dintr-o dată… sună soneria telefonului, anunțându-mă că e ora deșteptării pentru a pleca în excursie: 5.45!

Mă trezesc nedumerit dar mulțumit că am scăpat de acea situație penibilă și pun de o cafea. Totul pare ok, dar constat că nu mai am filtre de hârtie, așa că băutul licorii magice se amână.

Excursia de azi va fi una specială, ultima de anul aceasta și de aceea va avea două părți: prima data drumeția de 6 ore, apoi distracția la un local din Săvădisla, pe drumul de întoarcere. O nouă zi deosebită pe care o vom petrece în natură, alături de alți iubitori ai muntelui! Va fi o excursie deosebită, ultima pe anul acesta și parcă aș fi făcut o selecție, oamenii au venit unul și unul, care mai de care mai frumoși! De data aceasta am ales un traseu mediu, nemarcat pe jumătate. Doar drumul de întoarcere va fi pe traseu turistic. Eu voi fighidul, v-ați prins!

Plecăm pe un timp răcoros, în jur de zero grade Celsius iar răsăritul de soare ne prinde pe Dăbăgău.

Din Turda mai luăm 2 colegi de drumeție și pe colegul meu organizator, Ionuț și intrăm pe Valea Arieșului, pustie la început de zi. Pe măsură ce înaintăm spre Buru, ceața apare pe Arieș, obturându-ne orizontul.  Observ cu tristețe terasamentul vechii căi ferate înguste numită Mocănița, înființată la 1812 și abandonată in anul 1998. Dar despre asta în altă poveste! Trecem prin Lunca Arieșului și vedem deasupra ceții Vf. Ugerului, pe care l-am vizitat de multe ori în drumețiile noastre din Apuseni.
Intrăm pe Valea Ocolișului și ceața dispare! Ajungem într-o vale relativ largă, pe un afluent al Arieșului, într-un sat faimos pe vremuri datorită boilor de tracțiune folosiți la munca câmpului, un obicei specific Mocănimii Apusenilor. Acum tinerii sunt în Spania și Italia iar satul respiră istorie doar prin porii bătrânilor rămași în sat. Trecem prin centru unde vedem monumentul eroilor din cele două războaie mondiale și cu aceleași construcții comuniste: cooperativa și dispensarul.
Înaintăm agale cu autocarul pe ulița satului, asfaltată de câțiva ani și după 10 minute ajungem la o intersecție de drumuri. De aici începe drumeția. Ne echipăm cu cele necesare și deja vedem în zare niște formațiuni stâncoase: în stânga Cheile Pociovaliștei iar in dreapta Cheile Runcului. Noi alegem versantul stîng și începem urcușul pe o uliță a satului. Cei 35 de participanți sunt înșirați de-a lungul drumului care șerpuiește în pantă și în 30 de minute ajungem deasupra satului, la primele stâncării calcaroase. O pauză de respiro, cu imagini superbe asupra văii și munților din împrejurimi. Valea este în ceață iar munții se ridică deasupra! Soarele ne încălzește și ne dă o stare de bucurie. Parcă ar fi început de primăvară și nu sfârșit de toamnă!

La una din următoarele opriri profit de context și le ofer participanților informații despre geneza acestor munți. Incep expunerea cu descrierea locului în care ne aflăm, Situl Natura 2000 Munții Trascăului pentru specii și habitate și Situl Natura 2000 Trascău ca importanță avifaunistică. Încep cu o expunere a formării cheilor din zonă și a Masivului Trascău.

Astfel, în Jurasic (aprox. 200- 145 milioane ani) au loc mișcări tectonice puternice care duc la fragmentarea actualului teritoriu al Transilvaniei și scoarța terestră face o translație est-vest din care iau naștere Munții Trascău, alcătuiți cu preponderență din calcare. Fosile de alge și corali au fost descoperite ulterior la Băile romane de la Cetea (Cheile Cetii) precum și la Piatra Cetii.

În urma deplasării straturilor de calcar de pe fundul mării prun târâre, multe bucăți masive se desprind și rămân pe traseu, formând actualele piscuri izolate: Piatra Cetii, Piatra Craivii, Piatra Bulzului. Din punct de vedere geologic aceste formațiuni geologice poartă numele de klippe. Forma actuală a reliefului este dată de fenomenele de eroziune care de-a lungul timpului au format numeroase chei și defilee.
Ajungem în șaua dintre Ocoliș și Ocolișel și descoperim o cruce de lemn veche, cu caractere celtice, o cruce încadrata în cerc și pe care găsim cioplită și datarea: 1768! Acoperișul este de șindrilă dar relativ recent a fost acoperit cu tablă, peste șindrilă. Crucea este lucrată cu joagăr de mână, cioplită din bardă, are îmbinări deosebit de interesante, specifice zonei și este asamblată cu cuie de forjă confecționate artizanal, în gospodăriile oamenilor, în era pre-industrială. Ar merita să fie declarată monument istoric, dar pentru asta trebuie ca specialițtii să vină la fața locului. Exemplu că se poate este proiectul desfășurat in perioada 2010-2014 la Bucium- Alba, derulat de către Asociația RPER în urma căruia șase cruci vechi au fost declarate monumente istorice.

Ne continuăm deplasare spre vârf și ajungem la 800m altitudine, într-un loc de poveste, cu pajiști amenajate pentru păstoritul vacilor și cu faimoasele case de vară ale păstorilor, peisajul tipic al Apusenilor. Spre surprinderea noastră, descoperim la câteva sute de metri de noi 3 vaci și un vițel care erau lăsate pe câmp, la pășunat. La mijlocul lui decembrie! Ne apropiem de punctul cel mai înalt al ascensiunii noastre și decidem să mergem pe marginea praăpastiei de peste 300m, pentru a avea peisaje spectaculoase. Nu înainte de a arunca o ultimă privire spre est, unde vedem înșirate Valea Ocolișelului cu satul Ocolișel și Valea Ierii cu satele Iara, Cacova Ierii și Mașca.

Luăm o pauză de masă pe creastă, timp în care depănăm amintiri și facem planuri pentru la anu’. Ileana ne înveselește cu glumele ei, ca de onicei, astfel că timpul trece repede. După 30 de minute reîncepem urcarea, admirând habitatul stâncăriilor, cu spectaculoasa specie Sempervivum-Urechelnița. Pe pășune, printre stânci descoperim și un boboc de Dedițel- Pulsatilla (montana-probabil), înflorit la mijlocul lui decembrie!
Admirăm de asemenea țancurile (stâncăriile) de pe abrupturi, martori ai vremurilor de mult apuse, numite științific martori de eroziune. Din acest loc admirăm spre sud abrupturile Bedeleului și Valea Arieșului iar spre est prelungirea Culmii Vulturese și porțiunea înaltă a Scăriței-Belioara. Se vede în depărtare și o parte din stațiunea Muntele Băișorii.
Privim de la mare înălțime și drumul care străbate cheile, iar spre nord, în vale se ivește satul Lunca Largă, un sat pitoresc de munte, ascuns în spatele Cheilor Runcului. Trecem de Vf. Pleașa Runcurilor- 931m altitudine și începem o coborâre abruptă prin pășune și apoi prin pădurea de gorun și mesteacăn. Mai zăbovim puțin la gorunul uriaș- Quercus petraea, înalt de peste 20m pentru a stabili diferența dintre gorun și stejar- Quercus robur și apoi continuăm traseul pe o cărare prin pădure. După o coborâre cu 300m diferență de nivel, ajungem în Lunca Largă, unde facem o regrupare. Pornim la drum și trecem pe lângă biserica ortodoxă construită la 1859 iar apoi, cale de o oră, traversăm cheile pe drumul recent asfaltat dar îngust, care străbate cheile. Cheile sunt foarte înguste, cu versanți abrupți și mulți torenți. Pereții aproape verticali găzduiesc o mulțime de specii de plante specifice calcarului, care s-au agățat de fisuri, inclusiv pini. La mijlocul cheilor găsim și un izvor. Pe tot traseul parcurs din Lunca Largă prin chei, malurile râului și chiar și albia râului sunt pline cu PET-uri de bere, aruncate de către locuitorii singurului sat din amonte. Oare primăria ce face? Nu are nici un cuvânt? Dar locuitorii din Lunca Largă? Rușine! Ne aflăm totuși într-o rezervație naturală!
Ne continuăm drumul și descoperim pe versantul drept, la înălțime, o grotă și ne reamintim că în zonă sunt identificate 7 grote în care s-au ascuns luptătorii din rezistența anticomunistă, membri ai grupării conduse de Leon Șușman în perioada 1947-1957. În două locuri cu pereți abrupți de peste 20m găsim urme de scurgeri de gheață provenite de la resurgențele din pereții stâncoși.
Ajungem la autocar și ne îndreptăm spre localul unde vom sărbători Microrevelionul, la Săvădisla, în localul numit Tamás Bistro, un restaurant cu specific unguresc.

Nu e rost de festivisme, asa ca suntem poftiți la masă și distracție. După ce ne-am ‘stâmpărat puțin foamea și setea am trecut și la jocuri populare și dans, pentru a ne relaxa. Lucian și Jeni deschid dansul cu un joc popular iar după aceea lumea iese la dans. După 4 ore de petrecere intensă și mâncare pe alese, am plecat acasă, obosiți dar încărcați cu energie de la natură și de la oamenii minunați cu care am petrecut această minunată zi de decembrie primăvăratec!

Date tehnice ale excursiei:

-am parcurs un traseu cu o lungime de 11km, diferență de nivel cumulată de 592m, ceea ce reprezintă un traseu de dificultate medie.

-am plecat de la altitudinea de 438m și am ajuns la 931m.

-am parcurs prin vale, pe firul apei, Cheile Runcului, cu o lungime de 2 km.

Durata drumeției: 6 ore.

Se încheie un an plin de excursii frumoase, dar deja suntem cu gândul la prima excursie de anul viitor!

Mulțumiri tuturor prietenilor care au participat la această excursie și vă dorim cât mai multe excursii deosebite și la anul!

Imagini de la excursie gasiti aici: Fotografii.

Leave a reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.