Clubul Montan Apuseni

sigla clubul montan apuseni 2021
termosuri munte

Termosul-Echipament necesar la munte

Termosul- Echipament necesar la munte

Un accesoriu important în drumețiile la munte este termosul.

Acesta este construit în așa fel încât să păstreze lichidele calde, fierbinți pentru o lungă perioadă de timp.

Termosul pentru drumeție – obligatoriu în sezonul rece

Ce termos am nevoie la munte?

Un accesoriu important în drumețiile la munte este termosul. Acesta este construit în așa fel încât să păstreze lichidele calde, fierbinți pentru o lungă perioadă de timp. Datorită pereților dubli și a izolației, termosul este voluminos dar ne asigură păstrarea temperaturii lichidelor pentru o lungă perioadă de timp.

Iarna când mergi pe trasee înzăpezite, cu vânt rece, o cană de ceai fierbinte îți redă energia și îți permite să îți continui excursia în siguranță! Termosul îți oferă un ceai cald și după 6 ore de la plecare. Dacă mergi pe trasee pe munte, nu ai posibilitatea să bei ceva cald, așa că va trebui să îți pregătești termosul de acasă, chiar înainte de plecare.

Fie că participăm în ture de o zi sau mai multe, este recomandat să pornim la drum cu un termos plin cu ceai fierbinte (min 0.7 litri/zi, eventual îndulcit cu miere).  S epoate transporta în temos și cafea, cacao cu lapte sau alte lichide încălzite.

Pe durata unei drumeții la munte organismul are nevoie de hidratare, cel puțin 1,5 litri de lichide. Normal că iarna avem nevoie să bem în drumeții lichide fierbinți.

Nu este indicat consumul de lichide reci, riscul de hipotermie/disconfort fiind ridicat. Pentru drumețiile lungi, adițional putem lua și un recipient cu apă, făcând un amestec de apă cu ceai fierbinte direct în cană, înainte de consum.

Cum ne alegem termosul? Recomandarea noastră este să îl luați de la magazine cu articole de munte, acest lucru reprezentând o primă dovadă a respectării caracteristicilor pentru care a fost creat.

Trebuie să țineți cont de volumul și greutatea termosului, deoarece îl veți căra în rucasc pe traseu. De obicei, termosul are un înveliș metalic sau de plastic iar în interior un recipient de metal care este învelit cu un marerial izolator. Mai demult termosul era realizat din sticlă și era sensibil la transport, dar acum tehnologia a evoluat.

Termosul are un dop de plastic care asigură etanșeitatea recipientului și în multe cazuri are diverse forme constructive care permit să pui lichid în cană fără să îndepărtezi dopul, aceasta ducând la diminuarea pierderilor de căldură. Capacul exterior al termosului poate fi folosit de regulă ca și pahar, sau mai există o variantă cu paharul introdus sub capac.

Recomand un termos cumpărat de la magazine de profil. Cel de la Decathlon e super OK.

 

Iată și un exemplu de termos de 1 l

Mai există și termosuri (cutii izoterme) cu deschidere mai mare la capac, ele fiind folosite pentru alimente. Se pot transporta crenvuști, sarmale, supe etc, depinde de ingeniozitatea fiecăruia!

Iată și un exemplu de cutie izotermă.

În încheiere iată și cum ne îmbrăcăm iarna la munte.

Leave a reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Verified by MonsterInsights