Vârful Țibleș
Munții Țibleș
Drumeție pe rachete de zăpadă
Vârful Țibleș din Munții Țibleș are o înălțime de 1839m.
Deși pe unele descrieri se spune că cel mai înalt vârf din masiv este Vf. Bran, din măsurătorile noastre efectuate pe aplicația GPS de telefon în excursia din 11 decembrie 2021 rezultă că cele două vârfuri au înălțimi egale, ba chiar că Țibleșul este mai înalt. Dar ce conteazaă 2-3 m în plus?
Masivul are o înălțime relativ mică- sub 2000m dar accesul este dificil datorită faptului că cele 3 vârfuri- Arcer, Țibleș și Bran se ridică cu peste 800m diferență de nivel față de dealurile din apropiere.
Odată ajuns pe vârf ni se deschide o priveliște deosebită.
Astflel, spre sud zărim în condiții de vreme bună Munții Apuseni, iar în apropiere Depresiunea colinară a Transilvaniei.
Spre nord zărim Depresiunea Maramureș cu văile Iza și Vișeu, străjuite la nord de Munții Maramureșului iar spre nord-vest vedem Creasta Cocoșului și Vf. Mogoșa. Spre vest zărim crestele imperiale ale Munților Rodnei cu Varful Pietrosul Rodnei- 2303m iar spre sud-vest se înalță impunători Călimanii.
Am parcurs un traseu de 11 km iar diferența de nivel a fost de 1000 m la urcare si 1000m la coborâre, un traseu destul de solicitant și datorită zăpezii de, pe alocuri viscolite. Temperatura a fost de -3 grade pe vârf și deși a fost soare, vântul a suflat cu putere și a dat o senzație de frig pătruzător.
Durata traseului a fost de 7 ore.
A fost un bun prilej să ne testăm și rachetele de zăpadă!
Dacă dorești să descoperi locuri noi, sa faci mișcare în natură și să te distrezi te invităm să vii cu noi la munte!