Clubul Montan Apuseni

sigla clubul montan apuseni 2021

Via ferrata Cluj

Via ferrata Cluj

Via ferrata în împrejurimile Clujului

Via ferrata Cluj cu echipament și ghid calificat

Te invătăm să descoperi traseele de via ferrata din România alături de Clubul Montan Apuseni.

Ce este via ferrata?

Via ferrata (‘drumul de fier’) reprezinta un traseu de alpinism asigurat cu un cablu metalic de-a lungul întregii rute. În funcție de dificultate, traseul poate prezenta și trepte artificiale (‘scoabe’) sau alte mijloace fixe pentru a facilita parcurgerea rutei.

Te invităm să descoperi traseele de via ferrata din România alături de ghizii noștri calificați, cu experiență.

 

Ești din Cluj sau imprejurimi și dorești sa mergi la via ferrata. Care sunt optiunile?  

 

Cheile Turzii (grad C)

Cel mai apropiat traseu este cel din Cheile Turzii. Se poate ajunge la locație doar cu mașina (30km) însă se poate parcurge chiar și într-o după-masă. Noi obișnuim sa mergem aici vara, în timpul săptămânii, dupa serviciu (“afterwork”). Din punctul nostru de vedere, via ferrata Cheile Turzii nu este un traseu pentru incepatori.

Vadu Crișului (grad B si C)

Recomandarea noastra de weekend este Vadu Crisului. Un mare avantaj este accesul atat cu trenul cat și cu mașina. Aici găsim traseul ideal pentru incepatori, respectiv “Peretele Zânelor” (grad B). Pentru cei inițiați recomandăm “Casa Zmeului” (grad C), un traseu spectaculos, foarte bine gandit si solicitant pe întreaga lungime. 

Echipamentul obligatoriu 

Vom purta cască și vom avea ham de alpinism plus lonja speciala de via ferrata. Toate, atentie!, certificate UIAA. Fără acest echipament este strict interzis sa intri pe un traseu de via ferrata.  

NU acceptati improvizatii sau echipament incomplet/neconform. 

Dacă sunt incepator, pot parcurge via ferrata?

Cu siguranta da, însă trebuie început cu trasee ușoare (de ex “Peretele Zânelor” din Vadu Crisului) precum și cu supervizarea unei persoane experimentate. Exista cateva reguli obligatorii de folosire ale echipamentului. Recomandăm ca primele ieșiri la via ferrata sa fie sub îndrumarea unui ghid montan certificat. 

Pentru exemplificare the invitam sa urmaresti o filmare de la Vadu Crisului, în traseul pentru incepatori Peretele Zânelor.

Aici ai un articol cu descrierea detaliată a echipamentului și clasificarea traseelor de via ferrata.

Leave a reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.