Clubul Montan Apuseni

drumetie la munte

Excursie de weekend la munte

Excursie de weekend la munte

Excursie la munte cu plecare din Cluj

Drumeție la munte

Am să vă descriu cum se desfășoară o excursie de weekend organizată de către Clubul Montan Apuseni.

Vă voi descrie excursia din Munții Ciucaș din 10-12 septembrie 2021.

Selecția se face prin formularul de înscriere, unde trebuie să specifici experiența montană pe care o ai. În plus, trebuie să ai și echipament corespunzător.

Plecăm cu microbuzul la ora 7 din Cluj, pentu a evita aglomerația de pe drum. După 3 ore de mers facem o pauză la Saschiz, unde bem o cafea într-un local tradițional și vizităm biserica săsească fortificată, aflată pe lista monumentelor UNESCO.

Pormin la drum și în jurul orei 13 trecem Pasul Babarunca și oprim la Valea Berii- nume predestinat, de unde începem drumeția de 2 ore care ne duce la Cabana Vârful Ciucas 1550m.

După un urcuș susținut pe drum forestier foarte abrupt ajungem la cabană, unde admirăm peisajul care ni se arată în fața ochilor și respirăm aerul ozonat al înălțimilor.

Facem repartizarea pe camere și apoi avem câteva ore de relaxare. Cabana Vârful Ciucaș este o construcție modernă, construită ăe locul vechii cabane de lemn. Cabana este bine întreținută, probabil cea mai luxoasă cabană de munte din România. Camerele cu 2,3 sau 4 paturi sunt mari, curate, dotate cu baie cu duș și așternuturi curate.

Restaurantul cu terasă este amplasat într-un loc de ramificație a traseelor turistice și are vizibilitate asupra celor mai înalte vârfuri și creste din masiv.

Condițiile sunt bune și aici și găsești de mâncare tot ce dorești, la prețuri bune. Normal că ne desfătăm și cu o bere locală-Ciucaș.

Sâmbătă dimineața ne vedem la ora 8 la o cafea și la micul dejun, unde avem de ales din7 variante gustoase!

La 9.30 plecăm spre Vf. Gropșoarele.

Vremea bună de afară ne îndemnă la drum și profităm de aceste ultime zile de vară. Ne-am luat cu noi rucsacul cu ceva de băut, gustări și dulciuri pentru traseu.

Parcurgem un traseu prin pădure și apoi începem un urcuș în gol alpin spre Vf. Gropșoarele-1883m.

Pe traseu ne întâlnim cu zeci de alergători care participă la Maraton Ciucaș, pe care îi felicităm și îi încurajăm.

Ajungem pe Vf. Gropșoarele și luăm o pauză de 30 minute pentru a admira peisajul. Vedem spre nord vf. Ciucaș- 1954m, cel mai înalt din masiv iar spre sud Vf. Zăganu, ținta călătoriei noastre.

Spre est vedem Carpații de curbură cu masivele Întorsura, Tătaru, Siriu, Podu Calului, Meteoru.

 

Spre nord zărim Piatra Mare si Postăvaru iar spre vest Munții Grohotiș, Baiului, Măgura Codlei. În spatele lor se înalță semețe crestele Bucegilor cu Coștila și Omu și inconfundabila Piatra Craiului. În spatele tuturor acestor munți se observă impunătorii Făgărași.

O priveliște de neuitat, care te îndemnă să priveți fără să mai faci un pas. De aici grupul nostru se desparte, o parte dintre participați doresc să se întoarcă la cabană iar noi ne continuăm traseul spre Creasta Zăganu, o muchie spectaculoasă. Începem cu o coborîre pe grohotișuri și căutăm floarea de colț sau floarea reginei- Leontopodium alpinum, a cărei locație o știm din excursiile anterioare. Este cam tîrziu pentru ea, dar sperăm să mai găsim câteva exemplare.

După 45 de minute de mers pe muchie, găsim și primele flori de colț, înainte de vf. Zăganu 1817m. Traversăm o porține scurtă de lanțuri care ne permit să trecem în siguranță un pasaj alunecos. Peisajul s-a schimbat radical. Dacă înainte mergeam pe o creastă domoală, acum mergem pe o creastă îngustă cu o potecă bine conturată, iar în stânga și dreapta noastră apar tot felul de clăi și stâncării, mărginite de abrupturi. Ajungem sub vf. Zăganu și câțiva dintre noi urcă și pe vârf, un traseu lung de 30 metri dar abrupt. Și de aici avem priveliști impresionante asupra zonei, vedm jos în vale stațiunea Cheia și DN1A șerpuind prin pădure. Poposim pentru o gustare și fotografii și apoi ne întoarcem pe același drum până sub Vf. Gropșoarele. De aici o luăm pe un alt marcaj, în coborâre, care ne duce la Muntele Roșu, locul fostei cabane, acum abandonată. Găsim aici o parcare plină cu mașini și două gherete unde poți bea ceva sau mânca mici, grătare sau clătite. Păcat de această cabană lăsată în paragină de ani buni.
La coborâre spre Muntele Roșu, la altitudinea de 1300m am găsit primele exemplare de anul acesta de Macrolepiota procera– ciuperca denumită popular Piciorul căprioarei.

Traversăm timp de 30 minute pădurea și ajungem pe drumul de urcare spre cabană pe care l-am parcurs și ieri. Urcușul este abrupt și ajungem obosiți la sosire, dar plini de încântare în urma unui traseu minunat, cu multe peisaje și flori de munte!

Suntem doar în tricou cu mânecă scurtă, încălziți de traseu dar după 10 minute de stat pe loc simțim frigul și ne dăm seama de ce lumea a preferat să stea în cabană, în locul terasei.
Seara ne adunăm la o cină comună să povestim cum a fost peste zi. Gustăm mâncarea delicioasă și avem noroc și de o seară folk, susținută de către un alt grup de turiști. Ne alăturăm și noi, căci cunoaștem cântecele de munte. A fost o zi mununată, la înălțime, la propriu și al figurat.

Duminică dimineața ne bem cafeau și servim micul dejun și apoi plecăm cu tot bagajul spre vf. Ciucaș, cel mai înalt din masiv. Trecem pe la baza Tigăilor Mari, fenomene geologice spectaculoase. Nu ne putem opri din admirație și umpolem cardurile aparatelor cu multe fotografii.

După o orăși jumătate de urcuș mediu ajungem pe Vf. Ciucaș. Priveliște de nedescris, cu valuri de munți în toate direcțiile. De aici zărim și orașul Brașov. Nu vă mai descriu ce se vede, am scris când am fost pe vf. Gropșoarele.

Facem poza de grup, respirăm aer curat și continuăm pe o munchie vestică, în coborâre domoală. După încă 3 ore de mers pe creste, printre ienuperi sau prin pădure, ajungem, supravegheați de Sfinxul Bratocei la Pasul Babarunca, unde ne preia microbuzul. Am ajuns la timp, cu 10 minute înainte de locul stabilit.

Plecăm spre Brașov și decidem să luăm o pauză de aprovizionare la Penny Săcele. Mergem cu toții la cumpărături și la ieșire constatăm că avem pană de cauciuc la microbuz. Încercăm să o rezolvăm pe cont propriu dar nu avem cele neceasare, așa că apelăm la o vulcanizare mobilă. În cele din urmă problema s-a rezolvat și ajungem cu două ore întârziere la Cluj. Puțin obosiți dar fericiți după cele 3 zile petrecute la munte!

Aici găsești un articol complet despre Munții Ciucaș.

Vino alături de noi să descoperi natura! Vei cunoaște și alți iubitori de natură și vei vedea de ce suntem o cumunitate: Comunitatea Clubul Montan Apuseni.

 

Leave a reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.