Clubul Montan Apuseni

sigla clubul montan apuseni 2021
Huda lui Papara

Huda lui Papară

Huda lui Papară

Peștera Huda lui Papară- accesa auto, vizitare

Peștera Huda lui Papară este situată în Munții Apuseni, masivul Trascău.

Peștera este declarată rezervație naturală iar accesul se face doar cu acordul custozilor, în condiții speciale, cu costum de neopren deoarece peștera are curs subteran de apă cu lacuri și cascade.
Întreaga zonă este parte componentă a sitului Natura 2000 Trascău.

Peștera este cunoscută ca adăpostind una din cele mai mari colonii de lilieci din Romania, de aceea accesul în peșteră este interzis în perioada de hibernare a liliecilor, din octombrie pînă în aprilie.

Accesul la peșteră se face de pe ND75, de pe Valea Arieșului, din dreptul localității Sălciua. De aici, din centru comunal veți găsi indicatoare care vă duc cale de 6 km până în apropierea peșterii, la Pensiunea Sub Piatră. Drumul îngust pornește printre case iar apoi intră pe Valea Morilor cale de 4 km. Valea Morilor este râul care iese din Peștera Huda lui Papară.
De la pensiune mai aveți de parcurs 200m până la intrarea în peșteră.

Intrarea în peșteră este maiestuoasă, un portal imens de piatră cu înălțimea de peste 40m. Peștera este străbătută de un râu subteran tumultuos, cu debite mari, care formează lacuri și cascade ce fac foarte dificilă vizitarea peșterii fără echipament specific- costum de neopren și fără ghid.
Lungimea totală a galeriilor peșterii este de 5200m. Apele care ies din peșteră și formează rîul numit Valea Morilor provin dintr-o depresiune de captare carstică numită ponorul Vânătare, situat cu 300m diferență de nivel deasupra peșterii precum și din alte doline situate pe platoul carstic Bedeleu, de la peste 1000m altitudine.
La Vânătare ponorul colectează apele a 3 râuri- Ponor, Valea Seacă și Valea Poienii iar apoi dispar în subteran. Pe cursul Văii Poienii s-a format o cascadă de 30m înălțime.

Pentru a ajunge la Vânătare va trebui să urmați marcajul turistic cruce albastră, traversâns puntea peste râu, apoi urcând aproape 300m difernță de nivel până cînd ieșiți din pădure la locul numit Vânătare. De aici intrați în depresiune pe marcajul bandă albastră care vă duce în 10 minute până la balcon, de unde puteți admira cascada de aproximativ 30m care dispare în subteran.

În apropierea se află și schitul Cuvioasa Paraschiva, pe care îl puteți vizita. Biserica veche este din anul 1797.

Aici găsești o galerie de imagini.

Leave a reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Verified by MonsterInsights